Hírek

2008.11.25. 17:14

A rádió a legszemélyesebb médium

Minél magasabb egy rádió márkaértéke, és szorosabb a közönség és a médium kapcsolata, annál magasabb az itt elhelyezett reklámok visszaidézése is

BAMA

Minél magasabb egy rádió márkaértéke, és szorosabb a közönség és a médium kapcsolata, annál magasabb az itt elhelyezett reklámok visszaidézése is– derül ki a Szonda Ipsos legújabb kutatásából. A vizsgálat megállapítja azt is, hogy a rádió a legszemélyesebb médium, amely társa a hallgatójának.

Ma már senki sem vonja kétségbe, hogy a fogyasztók a reklámokkal együtt fejlődnek: megtanulják befogadni és használni a reklámok adta információkat. Persze, nem mindegy, hogyan. Nemzetközi kutatások már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy két hasonló média közül jóval hatékonyabbak a reklámjai annak a rádiónak, magazinnak vagy tévécsatornának, amelynek közönsége magasabb márkaértéket tulajdonít az adott médiumnak.

Manapság már kevés abban mérni egy kampány sikerességét, hogy a nap végén mennyien térnek be egy üzletbe vásárolni vagy éppen hányan fizetnek elő egy új szolgáltatásra. Ennél jóval többet mond a hatás (nevezzük ezt visszaidézésnek), illetve a hatékonyság (azaz: márkaérték-növekedés, vásárlási hajlandóság, esetleg ajánlás). A Sláger Rádió megbízásából a Szonda Ipsos azt vizsgálta, hogy egy-egy multimédiás kampány esetében mennyivel növelte az aktivitás hatékonyságát a tévé, a rádió, az internet, a közterület, a sajtó vagy éppen a szórólapozás.

„Olyan világban élünk, amely már nem az egyes különálló médiatípusok eléréséről vagy közönségük nagyságáról, hanem – a fogyasztó-centrikus médiakutatások módszertanának megfelelően – a hirdető márkák működéséről, illetve az egyes kommunikációs eszközöknek a márkára gyakorolt hatásáról szól” – hangsúlyozta Perjés Tamás, az Ipsos Media regionális üzletfejlesztési igazgatója. A rádió ezekben a multimédiás hatékonyságot vizsgáló kutatásokban nagyon jól szerepel. De nem csak ezért fontosak ezek a vizsgálatok. „A nemzetközi változásokkal itthon is lépést kell tartanunk, és olyan innovatív vizsgálatokra van szükség, amelyek segítenek megérteni az egyes médiatípusok, valamint a reklámok hatását és hatékonyságát. Ebből az egész szakma, vagyis a hirdetők, ügynökségek, médiatulajdonosok és a kutatók is profitálhatnak” – tette hozzá Perjés Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!