Hírek

2008.11.08. 16:22

Aláírásokat gyűjtenek az ingyenmunka ellen

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) aláírásgyűjtésbe kezd; azt szeretnék tudni, a tagság támogatna-e egy olyan érdekérvényesítő akciót, amelynek az a lényege, hogy a kötelező munkaórán felül nem vállalnának önkéntes munkát az orvosok - derült ki a két szervezet szombaton Budapesten megtartott nagygyűlésén.

mti

Éger István, a MOK elnöke szerint törvényi szinten kellene garantálni a bérfelzárkóztatást, és életpályamodellt kell biztosítani a gyógyítóknak. A mintegy ötszáz résztvevővel lezajlott nagygyűlésen - amelyen végig jelen volt Székely Tamás egészségügyi miniszter - Éger István azt mondta, az ágazatban évek óta zajló folyamatok veszélyeztetik az orvosok egzisztenciáját, a kialakulóban lévő költségvetés pedig  reálértékben bércsökkenést eredményez.

Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke felszólalásában szintén az alacsony bérezést és a munkaerőhiányt említette. A kamara véleménye szerint a problémán csak azonnali és hathatós intézkedésekkel lehet változtatni. Kiemelte, hogy a 13. havi bér elmaradása és a bérek befagyasztása további elvándorláshoz vezet. Már most nyolc-kilencezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből, a napirenden lévő költségvetési megszorítások további hétszázalékos bércsökkenést fognak eredményezni a szakdolgozóknál, noha a kamara szerint tíz-tizenöt  százalékos emelés volna reális.

Székely Tamás szakminiszter beszédét - amelyet "Le kell mondani a miniszteri székről" bekiabálás egy pillanatra megszakított - azzal kezdte, hogy az eredeti költségvetésben az ideihez képest 8,5  százalékkal több szerepelt a gyógyító ellátásokra és az a változat  tartalmazta a bérfelzárkóztatást is. Azonban - mint mondta - a  pénzügyi válság miatt megváltozott a büdzsé, de így is  nominálértékben tíz-tizenötmilliárd forinttal több van a  gyógyító-megelőző kasszában, mint idén.

A nagygyűlés után tartott sajtótájékoztatón Éger István azt mondta, a kamara számára elfogadhatatlanok a jelenleg ismert költségvetésnek az ágazatra vonatkozó adatai, Székely Tamás pedig tartotta magát az elmúlt napokban elmondottakhoz, mégpedig, addig,  amíg a költségvetés záró szavazása nem történt meg, nem hajlandó  számokról beszélni. A tárcavezető hozzátette: „mindenki azt csinálja, ami a dolga. Éger úr megpróbál az egészségügyi ágazatnak  több pénzt szerezni, és én is ezt csinálom”. A MOK-elnök úgy vélte, nehéz gazdasági helyzetben is prioritást kell élveznie az egészségügynek, és hozzátette: nem szabad azt hinni, hogy az orvos egy „jámbor fajta és ölbe tett kézzel fogja viselni a következményeket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!