Hírek

2008.11.11. 12:11

AZ MSZP és az MDF is megadóztatná a költségtérítést

Az MSZP és az MDF, más-más módon ugyan, de egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését; erről módosító indítványokat nyújtottak be a 2009-es adótörvényekhez.

mti

Az országgyűlési képviselők költségtérítését és a polgármesterek, önkormányzati képviselők költségátalányát 2009. február 1-ől 15 százalékos adóval sújtaná az MSZP. Lendvai Ildikó frakcióvezető ezt a módosító indítványt nyújtotta be a jövő évi  adócsomaghoz. Az MDF javaslata csak az országgyűlési képviselőket érinti: költségtérítésüket 18 százalékos forrásadóval adóztatná.

Az MSZP és az MDF a 2009-es adójogszabályokhoz nyújtott be módosító indítványokat, amelyek célja, hogy megadóztassák a képviselői költségtérítést. Az MSZP bővítené a kört és általányadóztatna, az MDF pedig maradna a parlamenti képviselőknél, és forrásadót vetne ki jövedelmük e részére. A szocialisták a javaslata szerint a költségtérítés és a költségátalány külön adózó jövedelemként lenne adóköteles. Az MSZP javaslatának alapja az, hogy az szja-törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményéről szóló törvény  szerint megállapított költségtérítés, valamit  a polgármesteri  tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati  képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint megállapított  költségátalány összege.

Lendvai Ildikó a múlt pénteki, a képviselői költségtérítés megadóztatásról szóló ötpárti megbeszélés után azt mondta:  az MSZP  az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó  költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot.  Hozzátette: az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament  kétharmados támogatása. A frakcióvezető a költségátalány-rendszerre  példaként említette az ekho-t, ahol a bevételeket összesen 15 százalék adó terheli, valamint az evát, ahol az adó 25 százalék. Herényi Károly módosító indítványa szerint az országgyűlési képviselők költségtérítési általányát 18 százalékos forrásadóval  kellene megterhelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!