Hírek

2008.11.18. 07:14

Azért kellett az IMF, mert keveset tartalékolt a jegybank?

Elismerte a Magyar Nemzeti Bank, hogy kevés volt a magyar devizatartalék, és egyebek között emiatt kellett hazánknak az IMF-féle mentőcsomag.

N. M.

Az ügy előzménye, hogy korábban több befektetési intézmény megkérdőjelezte, hogy a magyar devizatartalékok fedezik a következő évben lejáró tartozásokat. Azonban voltak olyan piaci vélemények is, amelyek szerint bőségesen elég volt a tartalék. Az eltérő álláspontokat az magyarázza, hogy többfajta mutató létezik annak megállapítására, hogy mekkora tartalékra van szüksége egy országnak. Ezen mutatók többsége szerint mindvégig bőségesen elegendő volt a jegybank tartaléka, azonban az egyik, az úgynevezett Guidotti-szabálynak nem felelt meg a hazai állapot. Ez utóbbi az egy éven belül felmerülő adósságtörlesztési szükségleteket veszi alapul, és a mutató szerint a hazai tartalék nem fedezte a lejáró tartozásokat.

A jegybanknál elmondták: 2007 második felétől az ország és ezen belül is elsősorban a bankok adósságállományán belül a rövid lejáratú adósság gyors ütemben növekedni kezdett, azaz a Guidotti-szabály szerinti tartalékkövetelmény megnőtt. Így, míg a jegybanki devizatartalékok szintje számos mutató által jelzett értéknek megfelelt, a Guidotti-szabály által indokolttól az elmúlt hónapokban már valóban érdemben elmaradt. Közlésük szerint egyebek között ezért volt szükség az IMF-hitelkeretre, amellyel együtt már megfelelnek minden tartalékolási kritériumnak.

A jegybank a pénzügyi turbulencia miatt kialakult helyzetben fontosnak tartja, hogy a nemzetközi intézményektől felvett hitelek segítségével a devizatartalékot a legszigorúbb szabályok által indokoltnál is lényegesen magasabb szintre emelje – közölte az MNB.

Újból leminősítették hazánkat

Visszaminősítette egy fokozattal a magyar szuverén adósosztályzatot hétfőn a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet arra hivatkozva, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása „kedvezőtlenül hat” a magyar gazdaságra. Bejelentésük értelmében a hosszú és rövidfutamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az eddigi BBB plusz/A-2-ről egy osztattal BBB/A-3-ra változik. Nemrég a Fitch Ratings is hasonló mértékű leminősítést jelentett be a magyar szuverén adósságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!