Hírek

2008.11.14. 17:44

Beverekedték a Nabuccót Bakiban a zárónyilatkozatba

„Verekedés volt a résztvevők között abban a tekintetben, hogy a Nabucco bekerüljön-e egyáltalán a zárónyilatkozatba” – nyilatkozta az azerbajdzsáni Bakiban az energetikai csúcstalálkozón szereplő Gyurcsány Ferenc.

BAMA

A magyar kormányfő úgy készült Ilham Aliyev azeri elnökkel tartott kétoldalú találkozójára, hogy ha a Nabucco kifejezés nem kerül be a zárónyilatkozatba, akkor Magyarország nem írja azt alá. A Nabucco – a terv szerint Magyarországon áthaladva ez a gázvezeték kötné össze Európát a Kaszpi-tengeri és közép-ázsiai földgázmezőkkel – szerepeltetésére vonatkozó igényt végül elfogadták. A rendezvényen tizenhat ország vett részt, közülük hatan államfői szinten képviseltették magukat. A fő téma az energiaellátás biztonsága, az energiaszállítási útvonalak diverzifikációja volt, ami az Európa előtt álló egyik legfontosabb kihívás.

Gyurcsány egyfajta energetikai partnerséget ajánlott e téren a három főszereplő, az Európai Unió, a Kaszpi-tenger térsége és Oroszország számára. A magyar miniszterelnök szerint a három nagy csomópont akkor tudja érvényesíteni érdekét, ha a másik kettővel kölcsönösen megállapodásra jut. Magyarország készül a következő energetikai csúcstalálkozóra, amelyet (magyar kezdeményezésre) január végén Budapesten tartanak a Nabucco gázvezetékről.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!