Hírek

2008.11.14. 14:22

Félrevezető a kormányszóvivői állítás a SZEF szerint

Pontatlan és ezért félrevezető a kormányszóvivőnek az a csütörtöki bejelentése, ami szerint a közszférában dolgozók reálkeresete átlagosan 2008-ban is megőrzi a vásárlóértékét – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke pénteken közleményben.

mti

Fehér József szerint ez arra enged következtetni, hogy a közszféra munkavállalóinak reálkeresete az elmúlt években nem változott. Ezzel szemben az az igazság, hogy 2007-ben a kormány a közszférában befagyasztotta a nominálkereseteket, és így valamennyi itt dolgozó csaknem 7 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedett el – mutatott rá. Az érdekvédelmi szervezet utalt arra, hogy a KSH hivatalos adatai szerint 2006-ban a költségvetési szférában a nettó keresetek átlaga 121 421 forint volt, 2007-ben – a 8 százalékos infláció mellett – a nettó átlagkereset 123 559 forintra változott.

A SZEF arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány és az egységes közszolgálati sztrájkbizottság megállapodása szerint 2008-ban a közszférában a keresetek reálértéke nem csökken, ami – mint írják – nem jelent mást, mint a 2007-es csökkent értékű keresetek 2008-as szinten tartását. A sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek tavaly február 19-én annak a kormányzati kötelezettség-vállalásnak a fejében írták alá a megállapodást, hogy a közszolgálati bérek 2007-es csökkenése, és a csökkentett értékű bérek 2008-as szinten tartását követően 2009-ben érzékelhető mértékben emelkedik a közszférában dolgozók reálkeresete. Közölték: ezzel összefüggésben megtévesztő a kormánynak az a magyarázata, hogy a fentieket tartalmazó megállapodást nem felmondani, hanem módosítani akarja. Arra mutattak rá, hogy a kormány szerinti módosítás azt jelentené, hogy a 2007-es csökkentett értékű (és 2008-ban szinten tartott) keresetekből további 8,3 százalékot elvenne, és ennek értékét tovább rontaná a 2009-es 4,5 százalékos infláció.

Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kormány még tavaly vállalt garanciát arra, hogy a közszférában dolgozóknak a reálkeresete átlagosan 2008-ban is megőrzi a vásárlóértékét. A kabinet elkötelezett abban, hogy betartsa ezt, még akkor is, ha azóta jelentősen megnehezedtek a feltételek – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!