Hírek

2008.11.20. 17:49

Gráf szerint jól jöttünk ki az uniós agrárreformból

Tizennégy órás maratoni vita után megállapodtak az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei azokban az időszerű intézkedésekben, amelyekkel korszerűsítik az évtized elején életbe lépett mezőgazdasági reformokat. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint az Európai Bizottság eredeti javaslatainak jó néhány eleme módosult Magyarország számára pozitív módon.

Sz. B.

Hazánk tízmillió eurós nagyságrendű plusz pénzt kaphat abból a külön keretből, amit az új tagországoknak nyújt az Európai Unió. Ezzel annak a problémának kívánták elejét venni, hogy ezek az országok csak négy év múlva kapnak ugyanolyan arányú támogatási keretet, mint a régebbiek. A keret célterületei közé tartozik a környezetvédelem és a Magyarországnak – a vizes élőhelyek segítése érdekében – kiemelten fontos vízkezelés is.

Az EU eredeti elgondolásaihoz képest magyar szempontból kedvezően változtak az intervenciós intézkedések is. Így ahelyett, hogy az intervencióra teljes egészében árverés útján kerülne sor, a miniszterek amellett döntöttek, hogy megtartják a jelentős mennyiségű kötelező felvásárlási kvótát, ami búza esetében 3 millió tonna.
Megállapodtak a tejkvóták folyamatos emeléséről is 2015-ig, amit azonban a magyar fél nem támogatott.

Fontos változás, hogy az eredetileg tervezettnél kisebb lesz a közvetlen támogatásokból a vidékfejlesztésre szánható összegek aránya. Ez alapvetően a nagygazdaságoknak kedvez. A dohánytermelők számára is tettek engedményeket: eszerint a kistermelők számíthatnak korlátozott mértékű uniós segítségre, amikor kvótájuk lejártával a leállás helyett más tevékenységre állnak át.

Sajtóértesülések szerint a „reformok” elfogadásakor nem volt teljes az egyetértés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!