Hírek

2008.11.03. 04:46

Jár a tíz perc szünet óránként, ha monitor előtt ülünk

Egyik olvasónk úgy tudja: számítógép képernyője előtt végzett munka esetén a munkáltató köteles szüneteket adni a dolgozónak. Ezt az érintett arra használja, amire akarja. Igaz ez?

R. V.

A kedves olvasónak tökéletesen igaza van – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. Egy egészségügyi minisztériumi rendelet szerint napi minimum négy órányi, képernyő előtt végzett munkánál a munkaadó köteles óránként tíz perc szünetet adni. Ez nem összevonható, és a dolgozó arra használja, amire akarja – akár cigarettázásra is. A hölgy azt szintén szóvá teszi, hogy úgy tudja, a képernyő előtti munka nem haladhatja meg a hat órát. Ha mindezt a munkáltató nem tartja be, akkor gyakorlatilag kizsákmányolja a munkavállalót.

A képernyős munka speciális terület. Az mindenképpen igaz, hogy a munkaidőt le kell dolgozni. Képernyő ide vagy oda, ez a kötelezettség a monitorral dolgozókra is vonatkozik. Ha tehát valaki közülük több szünetet tart, mint amennyi a munkahelyi jogszabályok szerint megengedett, a cigarettázással (vagy más teendők miatt) kiesett időt neki is pótolnia kell.

Olvasónk hangsúlyozza: a munkáltatóknak be kellene tartaniuk a jogszabályokat. Ez való igaz, ám ezért – ha ez nincs így –, legtöbbet a munkavállaló tehet. Saját érdekeinket igazán hatékonyan csakis mi védhetjük meg. Sokan attól félnek, hogy kirúgják őket, ha szóvá teszik sérelmüket. Ám erre való a jól működő szakszervezet, ami, persze, sajnos sok munkahelyen hiányzik. A szakszervezeti vezetőt ugyanis védi a törvény, őt nem lehet kirúgni, bátran szót emelhet tehát a munkavállalókat ért sérelmek miatt, illetve érdekeik érvényesítéséért. Azt pedig jó tudni, hogy a munkaügyi bíróság munkavállaló-párti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!