Hírek

2008.11.03. 18:44

Későn jutott el hozzám az ajánlott levél

Olvasónk külföldön volt, amikor fontos ügyben ajánlott levelet kapott. A küldeményt hetek múltán vehette csak kézhez. Fél, hogy lekéste a benne megjelölt határidőt.

Rados Virág

Az ajánlott levelet a jogszabály szerint a kézbesítő a postaládánkba is bedobhatja. Ezt Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője mondta el. Ha tehát a postás nem talál otthon minket, joga van a nevünkkel ellátott és zárható levélszekrényben hagyni a küldeményt.

Más a helyzet hivatalos irat esetében. A közigazgatás és az igazságszolgáltatás szervei tértivevénnyel adják fel küldeményüket, amelyet könyvelnek. A kézbesítőnek aláírásunkkal kell igazolnia, hogy az iratot személyesen vagy meghatalmazott útján átvettük. A feladó köteles megjelölni, hogy ha a kézbesítés sikertelen, milyen értesítővel tájékoztassa az átvevőt a Posta.

A postás nem dobja a hivatalos iratot a levélszekrénybe. Értesítőt hagy róla, amellyel mi vagy meghatalmazottunk felveheti a postán. (Ha nem megyünk érte, a levelet a feladó egy idő után kézbesítettnek tekinti. Ez azért van így, mert sokan nem jelentkeztek az ilyen küldeményekért, amely hátráltotta a hivatalos szerveket az ügyintézésben. Ennek most már vége.)

Ha a postás a hivatalos iratot a postaládába dobja, mulasztást követ el, amiért felelősségre vonható. Ilyesmi a szóvivő szerint az utóbbi években nem fordult elő. A címzettet a jogszabály értelmében nem érheti kár amiatt, hogy késve kap meg egy hivatalos iratot. A kézbesítéssel a Posta tíz napig próbálkozik, de akkor sem kell aggódnunk, ha tovább vagyunk távol.

A hivatalos levélben megjelölt határidő (például 15 nap) a kézhezvétellel kezdődik – mondta ügyvéd szakértőnk. Az adott hivatalos szerv előtt egyébként igazolhatjuk távollétünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!