Hírek

2008.11.14. 06:45

Kettészakadt a hitelszűke miatt a hazai ingatlanpiac

Kettészakadt az ingatlanpiac: míg a kevésbé felkapott budapesti kerületekben, illetve az eddig is gyenge kereslettől szenvedő vidéki kistelepüléseken fekvő, jellemzően az olcsóbb kategóriákba tartozó lakások és házak iránti érdeklődés teljesen megtorpant, a keresettebb szegmensekben továbbra is mutakozik vásárlási igény – állítják a szakértők.

M. S.

Utóbbiak közé tartoznak a fővárosban az I. és a II. kerület jó helyein igényesen kivitelezett lakások és házak, vidéken pedig a megyeszékhelyek hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanjai.

Frankhitel: a K&H is beszünteti

Beszünteti jövő hétfőtől a svájcifrank-alapú ingatlan-fedezetű, illetve fedezetlen lakossági hitelekre vonatkozó kérelmek befogadását a K&H Bank. Ugyancsak beszüntetik a jövedelemigazolás nélküli lakossági jelzáloghitelek befogadását. A pénzintézet indoklása szerint a döntést a svájci frank és a forint keresztárfolyamában tapasztalt ingadozás, valamint a frank-források drágulása, illetve a források elérhetőségének a bizonytalansága kényszerítette ki.

Az ingatlanpiac ismerői szerint az utóbbi hetekben előretört egy korábban háttérbe szorult vásárlói réteg: a készpénzes vevők. Ők most a császárok a piacon, kedvükre válogathatnak a kínálatban, és igen komoly árengedményeket képesek az eladókból kisajtolni. Az okok egyértelműek: a pénzügyi válság egyik következményeként a hazai bankok tövig húzták a hitelféket, ingatlankölcsönt a korábbiaknál jóval nehezebben, ráadásul jóval drágábban lehet csak kapni. Egyes devizanemek, így a japán jen és a svájci frank például teljesen kikerült a pénzintézetek hitelkínálatából. Az ingatlanvásárlásban, -cserében gondolkodók jelentős hányada ezért tervei átírására, az ügylet elhalasztására kényszerült – értelemszerűen a kevésbé tehetősek, azok, akik nem rendelkeznek a teljes vételárral.

Jelentős áresésre a szakértők mindennek ellenére nem számítanak. Mivel a magyarországi ingatlanpiacon az elmúlt években az árak egyáltalán nem nőttek, sőt egyes kategóriákban öt-tíz százalékos áresés volt megfigyelhető, a jelenlegi szintről már nem nagyon tudnak hová olcsóbbodni az ingatlanok. Hozzájön ehhez, hogy a magyar ingatlantulajdonosok nem igazán hajlandóak árat mérsékelni, inkább tovább ülnek a lakásukon, házukon, ha az általuk elképzelt árat senki sem hajlandó megadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!