Hírek

2008.11.10. 14:56

Kiszedik a Balatonban hagyott stégeket

Csaknem százharminc stéget hagytak a Balatonban a gazdáik, ezeket balesetveszély miatt kiemelik – közölte Hanga Csaba, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ami nyáron a fürdőzők öröme, az tél előtt a vízügyesek gondja. Nagyon sokan nem tesznek eleget a stégeltávolítási határidőnek. ILLUSZTRÁCIÓ: GÁTI KORNÉL
[/caption]A vízügy szakemberei a Balaton északi részén 71, a déli part mentén 58, vízben hagyott stéget találtak, amiket még a fagyok beállta előtt eltávolítanak. Az őszi szelek, illetve a Balaton jegesedése könnyen felborítja, elsodorja a bent maradt létesítményeket, amelyek felfelé álló, sokszor ki sem látszó fémlábai komoly veszélyt jelentenek a hajósokra, szörfösökre vagy a következő szezon fürdővendégeire.

A szabály szerint október végéig kell eltávolítani a stégeket a Balatonból, amit sokan elmulasztanak – jelentős költségeket okozva a három-négyhajós flottával dolgozó vízügynek. A tulajdonosok a siófoki telephelyre szállított építményeiket 40 ezer forintos kiemelési díjért cserébe kaphatják vissza, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint senki nem jelentkezik a begyűjtött, 10-100 ezer forint értékű létesítményekért. Így azok egy idő után hulladékgyűjtő helyre kerülnek.

Hanga szerint az idei balatoni szezonban megnőtt az illegálisan állított stégek száma, főleg a nádtakarást adó délnyugati partszakasz mentén. Egy nyárvégi razzia során Balatonfenyves és Balatonberény között 400 stéget számláltak össze a 36 engedélyezettel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!