Hírek

2008.11.07. 14:37

Kormányellenes demonstráció lesz Nagycsécsen

A fővárosi kormányellenes tüntetésekről ismert szervezetek demonstrációt hirdettek vasárnap estére a Borsod megyei Nagycsécsre, annak a háznak a közelébe, amelyet ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak, és ott két roma embert agyonlőttek.

BAMA

A megmozdulást az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezi a falu Dózsa utcai háza elé. A tervek szerint felszólal Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelölt-listájának vezetője és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is.

Az állításuk szerinti "szolidaritási béketüntetést" a Szabadság téri Bank Center előtt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi csomagja ellen tartott csütörtök esti megmozduláson jelentette be ifj.

Hegedűs Loránt, azt hangoztatva: céljuk, hogy megmutassák, nem félnek, a magyarok vannak többségben, és többségben is maradnak. A református lelkész beszédében úgy fogalmazott: meg kell mutatni, hogy a "stigmatizált, legnagyobb kisebbség szubkultúra alatti tenyészete nem terrorizálhatja tovább a magyarokat".

A Kossuth tér 2006 című, a csütörtök esti demonstráción osztogatott ingyenes kiadványban közölt írás szerint pedig a demonstrációnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet a súlyos bűncselekmények feltáratlanságára, tájékoztassák "a megvezetett, félretájékoztatott cigányságot a kormány országromboló munkájának egyik , az egyes néprétegek közötti indulatok mesterséges szításáról". A szervezők "hangsúlyozottan békés jellegű" megmozdulásként hirdették meg a nagycsécsi "brutális, két ember lemészárlásával végződött" támadás helyszínére a rendezvényt.

Hétfőre virradóra a Borsod megyei Nagycsécsen, a Dózsa utcában Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban két roma ember, egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő meghalt. A rendőrség a tettes kilétéről és az ügy indítékairól egyelőre nem tud tájékoztatást adni; a nyomravezetőnek tízmillió forintos jutalmat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!