Hírek

2008.11.10. 16:22

Magyar–kínai bűnszövetkezetet számoltak fel

Magyarokból és kínaiakból álló bűnözői csoportot számolt fel a Vám- és Pénzügyőrség. A gyanúsítottak idén és tavaly összesen mintegy másfél milliárd forint áfakiesést okoztak az államháztartásnak. Nyolc ember előzetes letartóztatásba került.

mti

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője hétfőn közleményében azt írta: bűnügyi információk alapján az elmúlt napokban húsz helyszínen mintegy száz nyomozó, valamint a Merkúr bevetési egység számolta fel a csoportot szervezett akcióval.

„A nyomozás jelenlegi adatai szerint a csoport tagjai Magyarországon élő kínai kereskedők távol-keleten vásárolt áruit – anyagi ellenszolgáltatásért, hamis okmányok felhasználásával – az általuk létrehozott magyar gazdasági társaságok részére Szlovákiában vámkezeltették áfa-felfüggesztés mellett oly módon, hogy az esedékes áfát Magyarországon kívánják megfizetni” – írta közleményében a szóvivő. Az árukat ezután azok tényleges tulajdonosai Magyarországon értékesítették, ám az általános forgalmi adót egyetlen esetben sem fizették meg.

Az ügyben nyolc embert vettek őrizetbe, köztük a csoport vezetőjét. Valamennyiük előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. A csoport két külföldi, szökésben lévő tagja ellen elfogatóparancsot bocsátott ki a vámhatóság. A házkutatások során az egyik lakásban engedély nélkül tartott lőfegyvert, nagy mennyiségű lőszert és közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak a nyomozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!