Hírek

2008.11.20. 05:27

Mikrovállalkozások fejlesztése – cél a munkahelyteremtés

Vidékfejlesztés Szükség van a mezőgazdaságon kívüli jövedelemszerzési és vállalkozási lehetőségek elősegítésére.

BAMA

A falvakban és a kisvárosokban élők nehezebben találnak lakóhelyükhöz közel eső munkahelyet, a gazdasági recesszió miatt folyamatosan csökken a munkahelyek száma. Különösképpen sújtja ez a helyzet a mezőgazdaságból élőket. Ezért van szükség a mezőgazdaságon kívüli jövedelemszerzési és vállalkozási lehetőségek elősegítésére nemcsak a gazdálkodók, hanem a teljes munkaképes vidéki lakosság számára is. Ennek a célnak kíván megfelelni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének intézkedéscsoportja is, amely kiemelt feladatként vállalja fel a vidéki térségek felzárkóztatását. A program egyik fontos eleme a vidéki mikrovállalkozások tevékenységének segítése, létrehozásuknak és fejlesztésüknek a  támogatása.

A vidéki a mikro- és kisvállalkozások mintegy háromnegyed része 10 főnél kevesebb embert foglalkoztat. Ám ezek a vállalkozások sokszor mégis meghatározó részét teszik ki egy-egy település vagy kistérség gazdaságának. Ezért bővítésük, fejlesztésük, és így az új munkahelyek létrehozásának ösztönzése a vidéki gazdaság fejlesztésének fontos eleme, számos esetben pedig motorja is lehet. Az intézkedések nem a mezőgazdasági jellegű vállalkozások tevékenységét szeretnék ösztönözni, hanem elsősorban a szolgáltató és ipari szektorban tevékenykedő mikrovállalkozások térnyerését kívánják elérni az ÚMVP nyújtotta lehetőségek segítségével. 

E megfontolás alapján támogatás adható minden olyan mikrovállalkozásnak, amely 5 ezer fő alatti lakosságszámú, vagy négyzetkilométerenként 100 fő alatti népsűrűségű településen tevékenykedik. Továbbá azok is igénybe vehetik ezt a támogatást, akik természetes személyként ilyen településen lakóhellyel rendelkeznek és vállalják, hogy a támogatás odaítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vetetik magukat. A támogatásnál előnyben részesítik a vidéki térségek helyi értékeihez kötődő, illetve a helyi lakosság életminőségét közvetlenül javító gazdasági tevékenységeket (termelés, szolgáltatás nyújtása, értékesítés).

A támogatás igénybe vehető megkezdett vagy tervezett gazdasági tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó, a gazdasági tevékenységgel érintett épület vagy épületrész építésére, felújítására, korszerűsítésére, az ehhez az épülethez kapcsolódó kis léptékű infrastruktúra fejlesztésekre (telekhatáron belüli közműfejlesztés), szabadalmak, licencek, gyártástechnológia vásárlására, valamint marketing tevékenységre és minőségbiztosítási rendszerek bevezetésére.

A mikrovállalkozások a beruházás elszámolható költségeinek 60, hátrányos helyzetű kistérségekben pedig 65 százalékát igényelhetik meg európai uniós támogatásként. A támogatás összege pályázónként (ügyfelenként) legfeljebb 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg – 50 millió forint – lehet három egymást követő pénzügyi évre elosztva. A legkisebb adható támogatás kérelmenként 1200 eurónak – azaz 300 ezer forint – megfelelő forintösszeget tehet ki. Ingatlanhoz kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztés esetén legfeljebb 40 ezer euró – mintegy 10 millió forint - minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetése esetén pedig legfeljebb 20 ezer eurónak megfelelő – 5 millió forint – összegű támogatás igényelhető

Az ÚMVP III-as tengelyének „Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása” elnevezésű intézkedése keretében a támogatási kérelmek első benyújtási időszaka ez év november 30-án zárul le. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes kirendeltségeihez nyújthatják be az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!