Hírek

2008.11.24. 15:15

Nem is tárgyaltak a fizetéscsökkentésről

Nem vette napirendre a Fidesz javaslatát az Országgyűlés, amely a 2002-es szintre állítaná vissza az államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Az indítvány napirendre vétele mellett szavazott a Fidesz, a KDNP és az MDF, nemmel voksolt az MSZP és az SZDSZ. A Fidesz szerint a szocialisták és a liberálisok ezzel beismerték, hogy csak a kiszolgáltatott emberektől vesznek el pénzt, de ők nem akarnak áldozatot vállalni.

mti

A Fidesz és a KDNP szerint nem elégséges a képviselői költségtérítés adóztatása, több lépéssel kellene megalapozni a takarékosságot. Ezért a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen kezdeményezték, hogy házszabálytól eltéréssel vegye napirendre a parlament azt a törvénymódosítást, ami a 2002-es szintre állítaná vissza az államtitkárok, a miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Ezt a törvénymódosítást eredetileg még 2006-ban kezdeményezték.

Navracsics Tibor hétfőn délelőtt hangsúlyozta: ha a szocialisták is komolyan veszik az állami takarékosságot, akkor lehetővé teszik, hogy még hétfőn tárgyaljon erről a parlament. Miután az Országgyűlés 156 igen és 199 nem szavazattal elvetette az indítványt, Szijjártó Péter újságíróknak azt mondta: ezzel az MSZP és az SZDSZ beismerte, hogy csak a kiszolgáltatott emberektől, a nyugdíjasoktól, a közalkalmazottaktól, a közszolgálatban dolgozóktól vesznek el pénzt a brutális megszorításokkal, de fel sem merül, hogy saját maguk részt vállaljanak a válság kezeléséből adódó terhekből. Amíg a nyugdíjasoktól elveszik a pénzt, addig ők maguk semmilyen áldozatot nem hajlandók vállalni – jelentette ki.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a szocialisták még napirendre sem engedték venni másik két, állami takarékosságra irányuló javaslatát. Az egyik maximum 200 fős parlamentet javasol, a másik pedig az állami vagyonról szóló törvényt módosítja. Ennek lényege, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait háromfősre szűkítenék, a tagok a javadalmazása pedig nem lehetne több a havi bruttó átlagkeresetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!