Hírek

2008.11.06. 18:25

Nem nőtt a kábítószerfogyasztás Magyarországon

A cannabis továbbra is népszerű, de egyre kevesebben próbálják ki

B. V.

[caption id="" align="alignleft" width="229"] A cannabis továbbra is népszerű, de egyre kevesebben próbálják ki
[/caption]A korábbi évek növekvő tendenciái ellenére, az európai kábítószer-probléma új korszakba lépett: stabilizálódni látszik – mondta Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály vezetője.

„A jelentés az EU 27 tagállamára, valamint Horvátországra, Törökországra és Norvégiára vonatkozóan tekinti át a droghasználat elterjedtségére vonatkozó nemzeti adatokat, valamint intézkedéseket a probléma kezelésére” – tette hozzá az Európai Unió lisszaboni kábítószerügyi központjának 2008-as jelentését bemutató sajtótájékoztatóján.

A jelentésből kiderül, megközelítőleg 71 millió európai fogyasztott már életében kannabiszt. Ma ez a legelterjedtebb kábítószer, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint csökkenni látszik a szer népszerűsége. Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont helyettes vezetője elmondta, a kannabisz után a stimuláns szerek – amfetamin, extasy, kokain – a leggyakrabban fogyasztott szerek.

„Az amfetamin és extasy esetében stabilizálódás, illetve némi csökkenés, a kokain esetében pedig további növekedés látható néhány országban. A heroinhelyzettel kapcsolatban elmondható, hogy annak korábban tapasztalt javulása megállni látszik, ugyanakkor járványszerű növekedésre nem kell számítani” – tette hozzá Varga.

A hazai adatok alapján Magyarország összességében továbbra is a kevésbé érintett országok közé tartozik a kábítószer-használat elterjedtségét illetően – olvasható a jelentésben. A kannabisz itthon is a legtöbbek által fogyasztott szer, de használata uniós összehasonlításban elmarad a többi országétól. Az amfetamin és extasy esetében a középmezőnyben helyezkedünk el. A heroin- és kokain-fogyasztás arányait tekintve alacsony, bár utóbbi esetben nálunk is némi növekedés tapasztalható. Hazánkban pedig évente körülbelül tízezren részesülnek kezelésben illegális szer miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!