Hírek

2008.11.26. 17:13

Önkormányzati lakásban lakom, lebontanak

Olvasónk önkormányzati bérleményben lakik. A házat lebontják, ezért felajánlottak egy összeget. Ez azonban kevés ahhoz, hogy az úr a piacon hasonló lakást vegyen.

Rados Virág

Az önkormányzatnak kártalanítania kell a bérlőt – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bérleti jognak is van ellenértéke. A hatóságnak adnia kell egy másik, megfelelő, ugyanolyan minőségű cserelakást, vagy az érintettel együtt törekednie kell megfelelő mértékű kompenzációra.

Felajánlhatnak megváltási díjat is. Ennek mértéke akkor méltányos, ha az érintett az összegért hasonló lakáshoz juthat.
Előfordulhat, hogy az előzőnél rosszabb lakást ajánlanak fel, és ezt egészítik ki pénzzel. De megtörténhet az is, hogy a bérlő jobb lakásba költözhet – ekkor is megállapodhatnak a különbözetet illetően.

Amennyiben vita van, a bérlő bíróságtól kérheti, állapítsa meg a „megfelelőséget”. Döntse el tehát, korrekten ellentételezte-e az önkormányzat az átadásra váró bérleményt. Az ellenértéket illetően szintén vita támadhat. Ilyenkor a bíróság igazságügyi ingatlanszakértőt küld ki, aki megállapítja, mekkora kompenzációt kell kapnia a lakónak. Nem muszáj tehát elfogadnunk az első ajánlatot.

Másik olvasónk még jól is járt egy ilyesfajta cserével. A ház, amelyben családjával lakott, sokkal rosszabb környéken van, mint az a lakás, amelyet felajánlottak a lebontandó helyett. Az új bérleményt ráadásul rendbe is hozza az önkormányzat, mégpedig a jövendőbeli bérlő kívánalmai szerint. Továbbá azt is közölték: a lakást, amelybe a bérlők a közeljövőben átköltöznek, meg is vásárolhatják majd. (Az előzőt ugyanis a tervezett bontás miatt nem adta el az önkormányzat.) Az elmondottak szerint létezik tehát „bérlőbarát” rendezési mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!