Hírek

2008.11.11. 18:18

Pénzt kaphat azért, ha felfedi a korrupciót

Egy nagyobb közbeszerzésnél az esetleges korrupció leleplezésével sok milliárd forintot lehet megtakarítani. A készülő korrupcióellenes stratégia szerint viszont ebből néhány százalékra maga a korrupció felfedője tarthatna igényt.

F. E.

A miniszterelnök nemrégiben „brutális és a magyar jogrendszerben szokatlan” korrupcióellenes csomag kidolgozására tett javaslatot. Ennek részeként átvennék azt az amerikai gyakorlatot, a mely szerint a bejelentő részesedhet abból a pénzből, ami a vesztegetés meghiúsítása révén az államhoz befolyik, illetve amit megtakarítanak.

Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosa azt mondta: a tervek szerint nem az információt díjaznák, vagyis nem "vérdíjat" fizetnének. A korrupciós jelenségeket felfedő személyeket védelemben kell részesíteni, és ennek része lehet az is, hogy viszonylagos anyagi biztonságot teremtsenek a számukra. Aki ugyanis a saját környezetében tapasztalt vesztegetést tár fel, az a saját hivatali vagy vállalati előmenetelét teszi kockára.

A kormánybiztos szerint ahogy a nyomravezetői díj, a vádalku és az óvadék is jól működnek ma már, ez a rendszer is beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.

F. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!