Hírek

2008.11.20. 11:18

Sólyom László bemutatta az új főbírójelöltet

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában bemutatta Havasiné Orbán Máriát, az új főbírójelöltet a parlamenti pártok képviselőinek.

mti

Havasiné Orbán Mária harminc éve ítélkező bíró, egész életét a bírósági pályán töltötte, így a bíróságok problémáját, mind a szervezeti, mind a szakmai és minőségi kérdéseket tökéletesen ismeri - fogalmazott az államfő. Mint mondta, jelöltje 16 éve bírósági vezető, aki „különféle színű” kormányok alatt kapott megyei bírósági elnöki megbízatást. Sólyom László hangsúlyozta azt is, hogy Havasiné Orbán Mária független, autonóm és nagyon határozott személyiség, aki igen jó  konfliktuskezelő.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét,  Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit  előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár  az öt táblaelnök, köztük Havasiné Orbán Mária egységesen kiállt a  főbírójelölt személye mellett. A Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én járt le. Az új főbírót az államfő jelöli és  az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be,  majd a Győri Járásbíróságon, mint fogalmazó helyezkedett el.  1979-ben nevezték ki bírónak ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba. 1992-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július elsejével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének. A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Herényi  Károly (MDF) képviselte a Sándor-palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!