Hírek

2008.11.28. 09:09

Tart a Pszáf a karácsonyi szezontól

A pénzügyi felügyelet figyelmeztette a bankokat, viselkedjenek felelősségteljesen a karácsonyi szezonban, vagyis nem próbálják mindenáron rásózni az ügyfelekre a különböző hitelkonstrukciókat.

BAMA

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetői körlevélben hívta fel a hitelintézetek és a pénzügyi szolgáltatók figyelmét, hogy hitelezési tevékenységüket a karácsony előtti időszakban a felelős hitelezzenek, fokozottan tartsák szem előtt az ügyfelek fizetőképességét.

A pénzügyi válság mellett azért is figyelmeztet a felügyelet, mert az utóbbi években rendre azt tapasztalta, hogy a karácsonyi szezonban az emberek sokkal több hitel vesznek fel, ebben az időszakban különösen népszerűek a fogyasztási kölcsönök. Utóbbi hiteleket a hitelintézetek rendkívül kedvező feltételekkel, például nullaszázalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm), önrészre vonatkozó kikötés és a fizetőképesség ellenőrzése nélkül kínálják. A széles termékpaletta és az hitelfelvételre buzdító akciók miatt sokan képtelenek ellenállni, pedig számos háztartás később, nagyon nehezen tudja csak finanszírozni a törlesztőrészleteket.

A felügyelet kéri a hitelnyújtással foglalkozó társaságokat, hogy hirdetéseikben ne próbálják meg rávenni az érintett vásárlókat arra, hogy ne vegyenek fel az anyagi lehetőségeiket meghaladó kölcsönt. Emellett a pénzintézetek fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára, azaz győződjenek meg arról, hogy ügyfeleik megnyugtató módon képesek lesznek a törlesztőrészletek visszafizetésére - fogalmaz a körlevél.

A felelősségteljes magatartást a felügyelet minden érintettől elvárja, ezért kéri a pénzügyi szolgáltatókat, hogy az általuk megbízott ügynököket is tájákoztassák az elvásárokról. A PSZÁF fokozottan figyelni fogja a különböző hitelakciókat, és ellenőrizni fogja a vonatkozó rendeletben a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozó rendelkezések betartását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!