Hírek

2008.11.07. 13:31

Zuschlag bombariadót is rendelt

Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztó gyűlését - mondta el a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István a pénteki tárgyaláson.

BAMA

A másodrendű vádlott a kilencedrendű vádlott védőjének kérdésére elmondta, hogy egy alkalommal Zuschlag János "bombariadót rendelt" azért, mert Prácser László vádlott "nem jól állt" az ifjúsági szervezeteket tömörítő Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vezetőválasztó gyűlése előtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztó gyűlését
[/caption]

A bombariadóra ténylegesen sor került, majd az elhalasztott és megismételt választáson már Prácser Lászlót választották meg a tömörülés elnökévé. Lados István vallomásában elmondta, hogy erről Zuschlag beszélt neki még 2003-ban, amikor Prácser László Zuschlagot meghívta az ifjúsági szervezeteket tömörítő GYIK vezetőválasztó gyűlésére.

A másodrendű vádlott azt nem tudta, hogy konkrétan ki telefonált a bombariadó miatt, de nem tartotta valószínűnek, hogy Zuschlag tette, mert "az túlságosan kockázatos lett volna". Lados István másodrendű vádlott a bombariadós történetet azért említette, mert ezzel akarta bizonyítani, hogy Zuschlag János széles "eszközrendszerrel rendelkezett" érdekei érvényesítéséhez.

Pénteken Lados István másodrendű vádlott már a nyolcadik tárgyalási napon állt a bíróság előtt. Prácser László kilencedrendű vádlott védőjének kérdéseire válaszolva Lados István részletesen beszélt a 2003-óta folyó pályázati tevékenységről, valamint Zuschlag Jánosnak a többi vádlotthoz fűződő viszonyáról is.

Lados beszámolt arról: Zuschlag és Prácser együttműködött abban, hogy az érdekeltségeikbe tartozó egyesületek pályázatai eredményesek legyenek.

A vádlott elmondta, több alkalommal vitt át pályázati papírokat Zuschlagtól Prácserhez, mert ő tudott "jó pályázatokat" írni a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA)pályázataira. Lados szerint Prácser László olyan pályázatíró csapatot működtetett, amelyek nagyon jó pályázatokat írtak. Prácser "csapata" Zuschlaghoz köthető civil szervezetek NCA-hoz beadott pályázatait is elkészítette, melyért 35 százalék "sikerdíjat" kapott.

A tizedrendű vádlott védője megkérdezte Ladostól, "öröklött tulajdonsága-e" hogy a nyomozati és a bírósági eljárásban is meglepő részletességgel és pontossággal emlékezett vissza az eseményekre. "Édesanyám mindig megdöbbenéssel konstatálja, hogy visszaemlékezek gyermekkorom eseményeire" - közölte a vádlott.

Lados a védő kérdésére beszámolt arról az időszakról, amikor Zuschlag javaslatára és anyagi támogatásával Erdélyben bujkált. Lados, miután világossá vált számára, hogy nem válnak valóra Zuschlag elképzelései az eljárás megszüntetéséről, visszajött Magyarországra és feladta magát a hatóságoknál.

Zuschlag despota volt, másokkal üvöltözött, büszke volt arra, hogy embereket kénye-kedve szerint rángat, és azokat a dolgokat is el tudta intézni, amelyeket más már nem tudott - mondta Lados.

"Az emberek és a társadalom fölé helyzete magát, kifejezte, hogy neki a feudális társadalom a tetsző" - emlékezett vissza Zuschlagra a védő kérdéseire válaszolva Lados. Lados ennek alátámasztására szó szerint idézte Zuschlag több alkalommal ismételt mondatát: "na megyek le a parasztjaimhoz, Halasra".

A vádlott kihallgatása péntek délután is folytatódik. Lados István a többi vádlott védőinek kérdéseire válaszol. A bíró bejelentette: Zuschlag János kihallgatása kedden kezdődik.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Lados Istvánt már korábban házi őrizetbe helyezték, mert minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett. Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztó gyűlését Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztó gyűlését -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!