Hírek

2008.12.30. 17:11

Miatta törtek be hozzám, mert nem zárta be a rácsot

Olvasónk egy társasház lakója, ahol az emeleten élők folyosóját közös rács védi. Az egyik tulajdonostárs nem zárta ezt be, és az úrhoz pont akkor betörtek.

Rados Virág

Egy bűncselekményért elsősorban az elkövetőé a felelősség – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A betörő a károkozó, ellene kell rendőrségi feljelentést tenni. A nyomozás során megállapíthatják, hogy a tettes ismeretlen, de el is kaphatják a bűnöst. Ha bebizonyosodik, hogy ő a tettes, a sértett rajta követelheti a lopásnak megfelelő összegű kártérítést.

Ha a lakás biztosítva volt, akkor a meglopott személy lépjen kapcsolatba a biztosítóval. Az új Legfelsőbb bírósági döntés szerint nem kell megvárni a nyomozás végét. A biztosító már ez előtt fizethet. Ha nem teszi, pedig a szerződés szerint köteles lenne rá, be lehet perelni.

A biztosító vizsgálni fogja, megtett-e mindent a károsult azért, hogy a káresemény ne következzen be. Ehhez a biztosítási szerződés szövege az irányadó. Ha ebben például szerepel, hogy biztonsági zárnak is kell lennie az illető ajtaján, és az nem volt, akkor jogosan nem fognak fizetni. Mi pedig hiába ágálunk, hogy a szomszéd nem zárta be a közös rácsot.

Kérdés, hogy a többi lakó kötelezheti-e a tulajdonostársat, zárja ő is maga után a rácsot. Ez azonban nem annyira a jogról, mint inkább az emberi együttélésről szól. Benne lehet persze a házirendben ez a kötelezettség, és a közgyűlés fel is szólíthatja rá a renitenst. De mi van, ha továbbra sem zárja a rácsot? Nem tehetünk semmit, nem kényszeríthetjük őt erőszakkal. Saját vagyonunk biztonságáról pedig nekünk kell gondoskodni – a biztosító és a bíróság szerint is. Előbbi nem a közös rácsot, hanem a mi ajtónkat fogja megvizsgálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!