Hírek

2008.12.15. 06:30

Uniós büszkeségmustra az akadálymentesítéstől a környezetvédelemig

Csokorba gyűjtötte azokat az intézkedéseit az Európai Unió, amelyekre idén a legbüszkébb. A dicsőségfalon szerepel egyebek között az a pénz is, amit a válság hatására pumpáltak a világgazdaságba.

Hampl Márta

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az unió polgárainak egészséges táplálkozásával is törődik.
[/caption]Az Európai Unió idén elért, legfontosabb eredményeit sorakoztatja fel az az évkönyv, amit az Európai Bizottság állított össze. Az évkönyv elméletileg olyan sikertörténetek gyűjteménye, amelyek esetében az uniós fellépés a polgárok számára kézzel fogható eredményeket hozott. A témák számos területet érintenek a játékok biztonságától kezdve egészen a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére irányuló intézkedésekig. „Az évkönyvben szereplő példák egyértelműen bemutatják, hogy az EU számos kedvező és látható eredményt ért el, melyeket fogyasztóként, utazóként és munkavállalóként a mindennapokban is megtapasztalhatunk” – mondta Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke, az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztos.

A következőkben összegyűjtöttük azokat az intézkedéseket, amelyekre kiemelten büszke az idén az Európai Unió.

A vegyszerhasználat szabályozása
Októberben hozta nyilvánosságra az EU azt a listát, ami az emberre és a környezetre káros vegyszereket sorakoztatja fel. Azoknak a cégeknek, amelyek a listán szereplő vegyszerek közül akár egyet is alkalmaznak működésük során, szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük. Ennek egyik eredményeképpen a fogyasztókat széleskörűen kell tájékoztatniuk az általuk megvásárolt termékekben lévő vegyszer mennyiségéről és annak élettani hatásairól.

A pénzügyi válságra való reagálás
A válság hatására több mint kéttrillió eurót pumpált az unió a bajba jutott országok gazdaságába. Ennek köszönhetően napjainkban a tagországok legalább ötvenezer euró értékben tudnak állampolgáraik megtakarításaiért felelősséget vállalni.

A gyermekek védelme
Idén januárban módosult egy húsz évvel ezelőtt megalkotott törvény, amely ma már megtiltja, hogy rákkeltő anyagok, ólom vagy higany kerüljön a játékokba. A gyermekbiztonság növelése érdekében pedig létrejött az az Európa-szerte érvényes telefonszám – a 11 60 00 –, amelyen gyermekek eltűnését lehet bejelenteni.

Az egészséges táplálkozás elősegítése
Az idei év eredménye, hogy az előrecsomagolt élelmiszereken jól látható módon, a csomagolás elején kell feltüntetni a termékekben található tápanyagok arányát és azok ajánlott napi bevitelét. Emellett 2008-ban is folytatódott az iskolatej-program, amellyel számos általános és középiskolás diákot segítettek hozzá az ajánlott napi kalciummennyiség beviteléhez.

Akadálymentesített repülőterek
Ettől az évtől kezdődően az európai repülőtereknek ugyanolyan feltételeket kell biztosítaniuk a csökkent mozgásképességű utasoknak, mint egészséges társaiknak – természetesen felár nélkül. A széles körű akadálymentesítésre égető szükség volt, hiszen tavaly júliusig az európaiak 25 százaléka nem tudott élni a repülés lehetőségével.

Egyenlő jogok a munkaerőpiacon
Az EU jogrendszerének átalakításával megszűnt a munkaerőpiaci diszkrimináció, vagyis ugyanolyan joga van egy határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottnak, mint egy állandó munkaerőnek. Így például nem szabad már különbséget tenni a szabadnapok, gyermektámogatási segélyek kiszabáskor aszerint, hogy kit milyen időtávra alkalmaznak a cégek.

Környezetkímélés mesterfokon
Az EU idén is felvette a harcot a klímaváltozás ellen. Célul tűzte ki, hogy 2020-ra húsz százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok jelenlétét, és azt, hogy az összenergia húsz százalékát megújuló erőforrásokból fogja előállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!