Hírek

2008.12.11. 11:18

Versengés a közigazgatási hivatalokért

Két, egymással versengő előterjesztés van a parlament előtt a közigazgatási hivatalok kapcsán - közölte Szili Katalin házelnök a Házbizottság csütörtöki ülése után.

mti

Szili elmondta: az egyik javaslatot a kormány, a másikat a Fidesz-KDNP jegyezi, és egyik fél sem támogatja, hogy a másik javaslatát házszabálytól való eltéréssel tűzzék napirendre, de a kormányé élvez elsőbbséget.

A két javaslat szövege szó szerint ugyanaz, kimondja, hogy a közigazgatási hivatalok illetékessége a főváros és megyék közigazgatási területéhez igazodik, illetve a több megyére, valamint  a fővárosra és megyére kiterjedő illetékesség megállapítása esetén  az illetékességi terület határa a főváros és a megyék területének  határától nem térhet el. Az előterjesztésekből kiderül, hogy mind a kormány, mind az ellenzék elhagyta azt a mondatot, amely a hétfőn leszavazott  bizottsági indítványban szerepelt, és megengedte volna, hogy több  megyére is kimondható legyen egy-egy hivatal illetékessége, azaz  kvázi regionális alapon működhettek volna a közigazgatási hivatalok.

Mindkét előterjesztés megtartja viszont azt a rendelkezést, amelyet az SZDSZ kifogásolt, és amely szerint a közigazgatási  hivatal vezetőjének megbízatása a kormány megbízatásának  megszűnéséhez kötődik. A törvényjavaslat egy alkotmányos mulasztást pótolna, mert az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a közigazgatási  hivatalokról szóló egyik kormányrendelet alkotmányellenes, így azt  december 31-i hatállyal megsemmisítette. A parlament hétfőn 189 igen és 187 nem szavazattal utasította el az önkormányzati bizottság  javaslatának kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

Szili Katalin a Házbizottság ülése után elmondta: a december 15-i záróülésen dönt a Ház a 2009-es költségvetésről. Szavaznak a képviselők öt leszavazott interpelláció bizottsági jelentéséről is. Hétfőn rendkívüli házbizottságon kell több házszabálytól való eltérést tisztázni, köztük egy ötpárti, a magyar-szlovák viszonyról szóló javaslat sorsát - tette hozzá a házelnök. Kérdésre válaszolva közölte: az UD Zrt. tevékenységét vizsgáló bizottság csak tavasszal alakulhat meg, mert a frakciók által  jelelölt tagoknak C-típusú átvilágításon kell átesniük. A házelnök kiemelte, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 16-án kezdődik; a képviselőknek február 2-ig leadniuk a  2008-as vagyonnyilatkozatukat.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!