Hírek

2009.01.02. 15:26

A műkincspiacon nincs válság

Az év végén csaknem négymilliárd forintot költöttek festményekre a befektetők

VG

A tavaly télinél majdnem tíz százalékkal nagyobb, bő 3,1 milliárd forintos összleütési értéket produkáltak a hazai cégek november–decemberben rendezett festményárverései. Tehát a jutalékokat is beleszámítva több mint 3,7 milliárdot költöttek el képekre a gyűjtők és a befektetők. Ez nemcsak a gazdasági válság fényében tekinthető nagy sikernek, hanem azért is, mert a „léc eleve nagyon magasan volt”.

A tavaly téli eredményeket ugyanis jelentősen felhúzta a Virág Judit Galéria rekordösszegű, 1,3 milliárd forintos összforgalma, amit tovább emelt a cég külön kortárs aukciójának százmilliós leütési összege.
Most decemberben a két piacvezető aukciósház küzdelme nagyjából kiegyenlítetten alakult. A Kieselbach és a Virág Judit Galéria is átlépte az egymilliárd forintos álomhatárt, ez a jutalékokat is beleszámítva együttesen csaknem 2,5 milliárd forintos forgalmat jelent. Ezzel egy időben jelentősen tudták növelni eredményeiket a közepes méretű cégek, s a kisebb cégek is stabilan teljesítettek.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre korántsem menekül a tőke a festménypiacról. Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója elmondta: az árszínvonal nem csökkent a válság hatására, az emberek továbbra is biztos befektetésnek tekintik a műtárgypiacot. Sokan csalódtak a pénzügyi befektetésekben és az ingatlanpiacban, s emiatt felértékelődni látszik a – nemcsak befektetésnek tekinthető, hanem kulturális és presztízsszempontból is nagy hozadékú – festmények vásárlása. Persze, vannak vevők, akik tőzsdei veszteségeik miatt a korábbinál kevésbé aktívak, de a helyükre újak jönnek.

A klasszikus modern műveknél egyébként két Gulácsy-kép leütési ára is átlépte a százmillió forintos álomhatárt. A hazai aukciókon gyakran szereplő modern nagymesterek közül Vaszary János, Berény Róbert, Aba-Novák Vilmos, Ferenczy Károly, Tihanyi Lajos, Batthyány Gyula hozta az utóbbi években megszokott húsz-ötvenmilliós leütési árakat. Szolidabban szerepeltek Rippl-Rónai József képei, s Czóbel Béla és Kádár Béla egyes alkotásai is mérsékelt sikert arattak.

Ezzel szemben például Bene Géza vagy Hincz Gyula egy-egy kiemelkedő műve 9, illetve 16 millió forintos leütési árat ért el a Kieselbachnál. Mednyánszky László képei iránt az őszi aukciókhoz hasonlóan most is óriási volt az érdeklődés. A 19. századi alkotások közül Munkácsy, Lotz Károly, Brocky Károly, Karlovszky Bertalan és Zichy Mihály alkotásai értek el magas árakat.

Az elmúlt hónapokban a nemzetközi piacon tapasztalt árszínvonal-csökkenés talán azért sem jelentkezik Magyarországon, mert nálunk elenyésző a kiforratlan értékviszonyok miatt „spekulatívnak” tekinthető kortárs művek szerepe az aukciós piacon. A budapesti árveréseken meghatározó, 19. és 20. század eleji klasszikusok, sőt a második világháború utáni időszak nagy mestereinek a megítélése általában biztosabb talajon áll, mint az utóbbi egy-két évtizedben alkotó művészeké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!