Hírek

2009.01.29. 13:58

Az SZDSZ nem támogatja az áfaemelést

Az SZDSZ nagy vonalakban egyetért a miniszterelnök által vázolt adóátrendezési javaslattal, kivétel ezalól az áfaemelés – közölte Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője.

BAMA

Kóka János elmondta: az SZDSZ adócsökkentést, adóátrendezést javasol. A frakcióvezető szerint úgy látszik, azért lenne szükség az áfaemelésére, mert tavaly év végén terven felül, részben a szakszervezetek nyomására a kormány kiáramoltatott 200 milliárd forintot a költségvetésből, és most ezt kívánja visszavenni. Az SZDSZ az áfaemelés helyett az állami költségek csökkentését javasolja – közölte Kóka János, aki emlékeztetett arra, hogy a vagyonadó bevezetését korábban a szocialisták nem támogatták, amikor nem szavazták meg az ingatlanadó kivetését.

Helyes törekvés az élőmunkát terhelő adók csökkentése és más adóterhek növelése ezért cserébe, de eközben csökkenjen folyamatosan a magyarországi teljes adószint – tette hozzá a liberális politikus. Az SZDSZ az adócsökkentés, -átrendezés mellett azt javasolja még, hogy csökkenjenek a felesleges állami kiadások, és „folytassuk a berekesztett, vagy kezdjük el az el nem kezdett reformokat” – mondta Kóka János.

Szerinte ne fizessenek családi pótlékot a legjobb módúaknak, ne legyen 3200 önkormányzat, ne tartsanak fenn több mint 70 egyetemet és több mint 160 kórházat, a „Fideszt meg kérjük meg, hogy ne vonjon kordont minden megszüntetendő kórházi ágy köré”. Kóka János szerint az elhangzott parlamenti beszédek nem szakítottak a politikai klisékkel, és néhány alapigazságot most sem mondtak ki, például azt, hogy az állam azért nem tudja megoldani a problémát, mert a probléma az állam maga. Egyszerű recept: ne költs többet, mint amekkora bevételed lesz – tette hozzá a liberális politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!