Hírek

2009.01.19. 09:39

Fontos győzelem a románok ellen

Háromgólos győzelmet aratott a középdöntőbe kerülés szempontjából fontos mérkőzésen a magyar válogatott a román csapat ellen a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságon, Eszéken.

BAMA

A románok az olimpiai bajnok franciáktól elszenvedett vereséggel, a magyarok pedig a "sehol sem jegyzett" ausztrálok elleni sima győzelemmel hangoltak az összecsapásra. Az erőviszonyok alapján mindkét csapat számíthat arra, hogy bejut a középdöntőbe, így fontos volt a két pont begyűjtése. A románoknál hárman - a 2,11 méter magas Cozma (veszprémi játékos), valamint Petrea és Ghionea (mindkettő szegedi kézilabdázó) - jól ismerik a magyarokat.

A határon azt a tájékoztatást adták az MTI-nek, hogy több mint 300 kocsi lépett be Horvátországba Udvarnál, majd a csarnokban kiderült, legalább 2000 magyar szurkoló foglalt helyet a nézőtéren.

Putics és Ghionea kimaradt büntetőjével indult a találkozó, aztán Puljezevics további két védést mutatott be, és csak az 5. percben kapitulált először. Sok volt a kapkodás, elrontott támadás, érződött, hogy nagy a tét. A lépéselőny megvolt, a románok viszont Stanescu jó védéseinek köszönhetően nem szakadtak le 6-3 után sem. Ilyés bátran próbálkozott, duplázott, ám a harmadik kísérleténél a felső lécen csattant a labda. Petrea is kétszer vette be klubtársa kapuját, így a 15. percben 7-7-re módosult az állás. A fordulat sem maradt el, miután a Hajdu-gárda öt percig nem dobott gólt.

Eklemovics helyett Császár lett volna az irányító, ám gyorsan kiállították, így minden maradt a régiben. Továbbra is hullámvölgyben volt a magyar alakulat, ezért a 23. percben, 11-13-nál a kapitány időt kért. Zubait kiállították, Puljezevics pedig ismételten hétméterest fogott, de ez sem sokat ért. A románok a szünet előtt még a szépségre is ügyeltek egy-egy találatuknál.

A fordulást követően sem ment a szekér, a lelkes rivális könnyedén vette be a Puljezevicset rövid időre váltó Fazekas kapuját, és hamarosan 19-13 lett az állás. Minden kimaradt ekkor, Császár még a születésnapos Barza eszén sem járt túl büntetőből. Nagy hosszú gólcsendet tört meg, felébresztve ezzel a szurkolótábort is.

Keményebb lett a védekezés, Timoftét pedig kiküldték. A létszámfölényben sikerült faragni a hátrányon. A lendület megmaradt, az egyenlítés, majd a fordítás a 47. percben jött össze (23-22).
Időt kértek a románok, és ettől kezdve - váltott vezetéssel - fej fej mellett haladt a két válogatott. A védőfal ismét kezdett jól zárni, az ellenfél nem igazán tudta átdobni a sáncot. Az 56. percben, 28-26-nál Gált kiküldték klubtársa, Cozma kétkezes ellökéséért, Puljezevics erre ziccert hárított.

Kisvártatva Herbert is kiült, kapusa őt sem hagyta cserben. Ebben a szakaszban egyértelműen a hálóőr volt a nyerőember, parádés védéseivel tartást adott, így már nem fordult a kocka.
Hajdu János szövetségi kapitány:

"Nem olyan hőfokon kezdtük a mérkőzést, ahogy kellett volna, az első félidőben sajnos csak fellángolásaink voltak. A cserék sem tudtak lendületet adni. A második félidőben, amikor időt kértem, keményebb és mozgékonyabb védekezésre buzdítottam a csapatot. Ez bejött, sikeresen váltogattuk a védőfal felállását. Ebben a szakaszban Puljezevics is remekelt, így sikerült fordítani és hozni ezt a borzalmasan kemény meccset. Bízom benne, hogy a folytatásban jobban tudunk játszani, és nem adunk ellenfeleinknek előnyt."

A csoport (Eszék), 2. forduló:
Magyarország-Románia 30-27 (13-16)
----------------------------------
gól: Nagy 8, Ilyés 4, Gál 4, Eklemovics 3, Putics 3/3, Iváncsik T. 3, Császár 2/1, Törő 2, Iváncsik G. 1, illetve Piriianu 6, Petrea 4, Jurca 4, Timofte 3, Stavrositu 2, Toma 2/1, Ghionea 2/1, Cozma 1, Iacob 1, Rohozneau 1, Buricea 1

A magyarok hétfőn 17:30-kor a szintén százszázalékos szlovákokkal találkoznak, egy újabb győzelem már a középdöntőbe kerülést jelentené.
Korábban:

Szlovákia-Ausztrália 47-12 (20-6)
Később:
Franciaország-Argentína 19 ó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!