Hírek

2009.01.02. 06:45

Fordulat az ingatlanpiacon

A tengerentúlról begyűrűző pénzügyi válság, valamint különböző törvénymódosítások fenekestül felforgatták a hazai ingatlanpiacot. A szakértők szerint 2009-ben a kis lakások iránt ugrik meg a kereslet, de nőhet az albérletbe költözők száma is.

Europress-összeállítás

2009 minden bizonnyal az ingatlanpiac tisztulásának éve lesz – állítja az Otthon Centrum legfrissebb elemzése. Az ingatlanközvetítő hálózat szakértői szerint ugyanis a megfelelő pénzügyi háttér nélküli fejlesztők és ingatlanértékesítők könnyen válhatnak gyenge láncszemekké a piacon, ami előbb vagy utóbb a vesztüket okozza majd.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Sok új követelménynek kell megfelelnie az építtetőnek januártól.
[/caption]Az ingatlanértékesítés lassulása nem is lenne újkeletű dolog, hiszen az már 2008 elejétől fogva szinte állandósult jelenség a piacon. A tengerentúlról begyűrűző pénzügyi válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztőrészletek drasztikus emelkedése pedig várhatóan hosszú távon otthagyja kézjegyét a lakáspiacon. Az egyik ilyen lehetséges következmény a vevők által keresett lakások méretének lecsökkenése. A kisebb lakások iránti kereslet növekedése az Otthon Centrum szerint azt fogja eredményezni, hogy a 2009-ben induló építkezéseknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre fogják szabni.

A finanszírozási nehézségek természetesen az ingatlanárakra is hatással lesznek. Az új építésű ingatlanok esetében a források drágulása miatt emelkedésre, a használt lakások esetében azonban akár még csökkenésre is lehet számítani. A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott ingatlanvásárlások miatt azonban élénkülhet a bérlakások iránti kereslet. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, ugyanakkor az óvatosabb, hitelképes vásárlók is inkább kivárnak a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben. Mindazonáltal azonban előfordulhat, hogy a manapság kényszermegoldásnak tekintett lakásbérléssel szembeni előítéletek némiképp módosulnak.

A piaci trendek mellett azonban az elmúlt időkben történt szabályzatmódosításoknak köszönhetően is változni fog az ingatlanpiac a 2009. év során. Idén adják át az első olyan lakásokat, amelyek a szeptemberben elfogadott Országos Településrendezési és Építési Követelmények módosításainak megfelelően épülnek meg. Így már nemcsak a négyemeletes, hanem már a háromszintes épületeknél is kötelező lesz liftet építeni. Ráadásul a középmagas és magas – tehát a 13,65 és 30 méter közötti, illetve a feletti – épületekben bútorszállító felvonónak is kell lennie. Megszűnt a félszoba fogalma is, hiszen a nyolc négyzetméter alatti helységet már nem lehet szobaként eladni. Az új szabályok értelmében a lakás nappalija nem lehet kisebb 17 négyzetméternél, ebbe azonban nem számíthat bele a vele egy légtérben lévő konyha és étkező, vagyis az amerikai konyha.

Január elsejétől csak zöldkártyával, azaz energiatanúsítvánnyal értékesíthetők az új házak, lakások. Ez a – tíz évig érvényes – dokumentum igazolja, hogy az ingatlan mennyire gazdaságosan bánik az energiával, legyen szó fűtésről, világításról vagy a meleg víz előállításáról. A régebben épült lakások értékesítésekor vagy bérbeadásakor is el kell végeztetni a tanúsítást, ám a tulajdonosok ezt 2011 végéig önkéntesen tehetik, csak azután lesz kötelező. A mérések alapján tíz minőségi osztályba sorolják az épületet. Az A+ jelenti a fokozottan takarékos kategóriát: az idetartozó épület az alapkövetelményként meghatározott energiának mindössze 55 százalékát fogyasztja el. Az I fokozat tükrözi a legrosszabb minősítést, egy ilyen épület a referenciaérték három és félszeresét, illetve annál is több energiát használ el.

Öröklési illeték mérséklése

Az öröklési illeték mérséklése a közvetlen rokoni örökösöket érinti, és az illeték eltörlését jelenti húszmillió forintos értékhatárig. Ebbe a limitbe először a lakástulajdon számít bele, ha ezzel rendelkezünk, majd ez után következnek az egyéb vagyontárgyak. Másik módosítás az illetéktörvényben az „értékaránytalanság” fogalmának bevezetése, ami alapján a feltűnő értékaránytalanság mellett kötött ügyletek illetékét pontosan határozzák meg.

Europress-összeállítás Öröklési illeték mérséklése Az öröklési illeték mérséklése a közvetlen rokoni örökösöket érinti, és az illeték eltörlését jelenti húszmillió forintos értékhatárig. Ebbe a limitbe először a lakástulajdon számít bele, ha ezzel rendelkezünk, majd ez után következnek az egyéb vagyontárgyak. Másik módosítás az illetéktörvényben az „értékaránytalanság” fogalmának bevezetése, ami alapján a feltűnő értékaránytalanság mellett kötött ügyletek illetékét pontosan határozzák meg.

Sok új követelménynek kell megfelelnie az építtetőnek januártól. Építkezés Építkezés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!