Hírek

2009.01.08. 15:14

Gyurcsány: az Unió határozottabban lépjen fel a gázvitában!

Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió a leghatározottabban lépjen fel Kijevben és Moszkvában, és tegye egyértelművé: elfogadhatatlan, hogy szerződések be nem tartásának árát részben az európai fogyasztókkal fizettetik meg

BAMA

Közölte: ezt az álláspontot fogja képviselni a V4 csütörtöki pozsonyi találkozóján. Mi nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza - vélekedett, hozzátéve: Magyarország azt javasolja, hogy ha létrejön a megállapodás Moszkva és Kijev között, akkor a következő pár hónapban az unió és tagországai ellenőrizhessék annak betartását.

Elmondta: Magyarország azt is javasolni fogja Brüsszelnek, hogy ha Kijev vonakodásának hátterében pénzügyi problémák vannak, és ha ezt kéri, akkor ajánlják fel, hogy az Európai Unió forrásaiból segítik a finanszírozási probléma áthidalását.

 Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az nem lehetséges, hogy "Ukrajna és Oroszország revolverezi egymást, de a golyók bennünket találnak el". A két ország vitájának következményeit nem viselheti egy harmadik ország - tette hozzá. Szerinte minden lehetséges eszközzel nyomást kell gyakorolni, olyan közvetítő szerepre van szükség, amelyben az érdekeiben sértett félnek kell fellépnie érdekei védelmében. Határozott egyértelmű mondatok kellenek - mondta.

Ha Kijevnek fontos az európai perspektíva, akkor nem veszélyeztetheti ezt olyan magatartással, amelyet Európa nem tud elfogadni. Ha pedig Moszkvának fontos a jó kapcsolat Európával, akkor mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Kijevvel folytatott vitája ne sértse az unió érdekeit - mondta a kormányfő.

A pozsonyi találkozón felvetendő harmadik javaslatként a kormányfő elmondta: minthogy Magyarország 2006 óta intenzíven sürgeti a régió energiarendszerének összekötését, arról is tárgyalni fog Pozsonyban, hogy Magyarország ebben a kérdésben vállalhasson kulcsszerepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!