Hírek

2009.01.23. 08:59

Gyurcsánynak most már fontos a Nabucco

A Nabucco-gázvezeték előfinanszírozásának megteremtése a budapesti Nabucco-konferencia egyik fő célja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc

BAMA

A Nabucco-gázvezeték előfinanszírozásának megteremtése a budapesti Nabucco-konferencia egyik fő célja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a Nabucco-gázvezeték ügye a "22-es csapdájára" emlékeztetett az elmúlt időszakban.

A forrásokat adó országok azt mondták, addig nem kötelezik el magukat, amíg nem világos, hogy épül-e vezeték, akik pedig építhetnék a vezetéket, azt mondták, nem kötelezik el magukat az építés mellett, amíg nem világos, hogy lesz-e forrás.

"Nekünk, akiknek fontosabb, hogy megépüljön a Nabucco, nekünk kell többet tennünk" - mondta.

A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyszerű üzleti projektről van szó, hanem Európa energiabiztonságáról és átfogó biztonságáról, ezért európai uniós vagy EU-s hátterű és garanciájú források mozgósítása is szükséges. Nemcsak az unió forrásairól van szó, hanem a nagy európai pénzügyi intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank forrásairól is.


"Ezek az intézmények is képviseltetik magukat a budapesti Nabucco-csúcson. Azt várjuk tőlük: a korábbinál egyértelműbb módon kötelezzék el magukat arra, hogy hajlandóak beszállni az előfinanszírozásba" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az MTI kérdésére válaszolva úgy vélekedett: van reális esély arra, hogy idén sikerüljön rendezni a finanszírozást, és jövőre megkezdődhessen a vezeték építése, ha az unió kellően kezdeményező. Hozzátette azonban, mivel nagyon sok a szereplő ebben a projektben, sok állam, sok nemzetközi intézmény érintett, sok a bizonytalansági tényező is.

A 2002 óta tervezett, mintegy 3.300 kilométer hosszú vezeték építése a legújabb számítások szerint 7,9 milliárd euróba kerül. Korábban 4,5-5 milliárd euróra becsülték a költségeket.

Az egész terv egyik legösszetettebb problémája, hogy ki tölti meg gázzal a majdani vezetéket - folytatta Gyurcsány Ferenc. Azerbajdzsán eddig nem mondta ki a végső igent, a jelentős gáztartalékkal rendelkező Irán térségbeli és geopolitikai helyzete több mint kényes, Türkmenisztán pedig problémásnak látja a szállítás lehetséges útvonalait. Ugyanakkor - mint mondta - azt tapasztalta tavalyi azerbajdzsáni és türkmenisztáni látogatásán, hogy Európa felértékelődött ezen országok vezetőinek szemében, ezért közös fellépéssel sokat el lehetne érni náluk.

"Mindenesetre csak azeri gázzal ellátni a majdani Nabucco-vezetéket, nem tűnik százszázalékosan biztonságos megoldásnak, kell további partner is a térség országaiból" - tette hozzá.

Szavai szerint az Európai Uniónak és tagállamainak arra kell törekedniük, hogy viszonyuk a gázszállítókkal összetettebb legyen az egyszerű vevő-szállító viszonynál. "Ha csak vevők vagyunk, sérülékeny a helyzetünk" - mondta. Célszerű a gázvásárlási megállapodásokat átfogó gazdasági-tudományos-kulturális megállapodásba beágyazni, mert "technológiaszállításban, tudományos együttműködésben tudunk olyat nyújtani ezeknek az országoknak, amitől kívánatosabb partnerek leszünk".

A Nabucco-csúcs megrendezését Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly júliusban, a Kaszpi-térségben tett látogatásakor kezdeményezte. A január 27. tárgyaláson jelen lesznek a projektben részt vevő államok mellett azok az országok is, amelyek a gázt adhatják: így Irak, Türkmenisztán és Azerbajdzsán is. Az országok egy részét a kormányfők képviselik majd, mások szakminisztereket delegálnak, Azerbajdzsánból pedig maga az államfő érkezik Budapestre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!