Hírek

2009.01.05. 08:00

Örökzöld Karády Katalin-dalok, ha dzsesszköntösbe bújnak

– Év végén jelent meg legújabb lemeze, a Vágy muzsikál. Miért éppen Karády Katalin-lemezt készített? – Két éve készülök erre az albumra. Azóta járjuk az országot a Juhász Gábor dzsesszgitáros és Bacsó Kristóf szaxofonos által hangszerelt Karády-dalokkal.

H. V. R.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Szalóki Ági az Amadindával és Presser Gáborral búcsúztatta az óévet.
[/caption]– Miként válogatta a dalokat?
– A kevésbé ismert, a harmincas-negyvenes években született Karády-slágereket gyűjtöttem össze. Arra voltam kíváncsi, hogy ezek a szebbnél szebb, igényes szövegű, populáris szerelmes dalok hogyan szólalhatnának meg tradicionális dzsesszkörnyezetben. Hiszen amikor ezeket a dalokat írták, az uralkodó könnyűzenei irányzat a dzsessz volt. Az szólt a rádióban, a bárokban.

– A lemezt a nagymamájának ajánlotta. Karády-rajongó volt?
– Igen. Nagyon szépen énekelte ezeket a dalokat. A nagymamám nagyon közel állt hozzám, sajnos szeptemberben meghalt.

– A koncertjei mindig nagyon bensőségesek. Fontos önnek a személyes visszajelzés?
– Igen. Bár, sajnos, a koncertek után ritkán marad arra idő, hogy találkozzunk, de a dedikálás remek alkalom, hogy beszélgessünk. Egy fiú például azt kérte, hogy az egyik versemet írjam a lemezborítóra. Zavarba jöttem, mert régen írtam már verseket. Ezért inkább egy Weöres Sándor-idézetet írtam neki.

– A szabad idejében is énekel?
– Természetesen! Énekszóval telnek a napjaim. A nagymamám halála is megerősített ebben. A ravatalozótól a szertartás végéig két asszony énekelt. Vigaszt nyújtott az énekszó. Karácsonykor is a hagyományos templomi énekeket és népdalokat énekeltük a családommal. Az óévet pedig az Amadinda együttes és Presser Gábor koncertjével búcsúztattam, amin vendégként én is felléptem.

Névjegy

Szalóki Ági a kilencvenes évek végén berobbant új népdalénekes-generáció egyik képviselője. A Besh o Drom és az autentikus magyar népzenét tolmácsoló Ökrös együttes énekese volt évekig. E két zenekarral bejárta a világot. Hangja több mint harminc lemezen hallható. 2005 óta szólóénekesként a saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent négy szólólemeze közül kettőt az Év lemeze díjjal jutalmaztak Magyarországon dzsessz-, illetve gyereklemez kategóriában.

– Két éve készülök erre az albumra. Azóta járjuk az országot a Juhász Gábor dzsesszgitáros és Bacsó Kristóf szaxofonos által hangszerelt Karády-dalokkal. H. V. R. Névjegy Szalóki Ági a kilencvenes évek végén berobbant új népdalénekes-generáció egyik képviselője. A Besh o Drom és az autentikus magyar népzenét tolmácsoló Ökrös együttes énekese volt évekig. E két zenekarral bejárta a világot. Hangja több mint harminc lemezen hallható. 2005 óta szólóénekesként a saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent négy szólólemeze közül kettőt az Év lemeze díjjal jutalmaztak Magyarországon dzsessz-, illetve gyereklemez kategóriában. Szalóki Ági az Amadindával és Presser Gáborral búcsúztatta az óévet. szalóki ági -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!