Hírek

2009.01.05. 06:58

Új év, régi anyázás

Ahogy közeledünk a választásokhoz, úgy válik kormánypárt és ellenzék számára is mind fontossabbá a saját tábor összetartása, harci szellemének fokozása, amely célokat legbiztosabban az indulatok felszításával, nem kevés demagógiával, no, és az ellenfél (ellenség?) vezetőjének megrögzött hazudozóként és/vagy hataloméhes populistaként való ábrázolásával lehet elérni.

Stanga István

Ahogy elnézem a dolgokat, Orbán Viktor legutóbbi interjúja alaposan kiverte a biztosítékot a kabinet, illetve az MSZP háza táján. Legalábbis erre utal az a tény, hogy hogy Daróczi Dávid kormányszóvivő – aki szinte pontról pontra igyekezett cáfolni a Fidesz-elnök kijelentéseit – egyenesen Csurkához hasonlította az ellenzék vezérét, „megosztó politikus”-nak minősítve őt, akit nem az ország, hanem a saját jövője érdekel, és akinek azért telik kizárólag általánosságok puffogtatására és sértegetésre, mert egyetlen épkézláb javaslata sincs a helyzet javítására..., feltéve persze, hogy a „kormányra kerülni, mindenáron”-féle örökös tervét nem tekintjük érdemi elképzelésnek. Igencsak hasonló stílusú és tartalmú kommentárt fűzött Orbán gondolataihoz Nyakó István szocialista párti szóvivő is, aki – megjegyezve, hogy halandzsát bőven, ám konkrétumokat ezúttal sem hallhattunk – irígy és lusta kofának titulálta a Fidesz első emberét, aki „csak azért ócsárolja más portékáját, mert neki magának nincs”. Nos, ami azt illeti, nem igazán értem, mire ez a nagy-nagy felhördülés, elvégre a világon semmi szokatlan sem történt, már amennyiben Orbán pontosan  ugyanazokat mondta, amit korábban...,  hogy a Fidesz és a KDNP készen áll a kormányzásra, hogy az ez évi EP-választásoknak „meglesznek a következményei”, hogy „az ellenzék nem egy követ fúj, hanem legalább hármat”, no, és hogy a Gyurcsányékkal való egyeztetésnek nincs értelme („hazug emberrel és sánta kutyával az vitatkozik, akinek elment a józan esze”), ugyanis velük kizárólag arról lehet tárgyalni, hogy „mikor mennek el, mikor lesz a választás, milyen feltételek mellett, hogyan adják át az ország irányítását a következő parlamentnek”.

No, már most, ebben a „kedves” kis üzengetős-anyázós történetben nem az a legnagyobb baj, hogy mintegy előrevetíti a pártok közötti diskurzus  idei – kultúráltnak erős jóindulattal sem nevezhető – hangnemét (ugyanis az európai parlamenti választások évében, és mind jobban közeledve a 2010-es összecsapáshoz aligha lehetett mást várni), hanem hogy még azt a minimálisan szükséges párbeszédet is lehetetlenné teszi, amelynek hiányában az ország legfeljebb vegetálhat, s amely nélkül a létfontosságú változtatások-reformok (kinek hogy tetszik) elindítására egy mákszemnyi esély sincsen. Nincs, merthogy a fenntebb említett megmérettetések miatt kormánypárt és ellenzék számára mind inkább a saját tábor összetartása, harci szellemének (értsd: szavazási hajlandóságának) a fokozása válik fontossá, amely célokat a legkönnyebben és a legbiztosabban az indulatok felszításával, nem kevés demagógiával, no, és természetesen az ellenfél (ellenség?) vezetőjének megrögzött hazudozóként és/vagy hataloméhes populistaként való ábrázolásával lehet elérni. Más kérdés, hogy e tényleg nem túlzottan elegáns eszközök alkalmazását csak félig-meddig írhatjuk a politikusok számlájára, hiszen ha a választók többségét nem a csodák ígéretével vagy mondjuk Gyurcsány és Orbán végleges „eltüntetésének” a reményével lehetne a leghatásosabban motiválni, hanem összevethető és  számon kérhető programok felmutatásával, akkor minden bizonnyal ezt kapnánk. Különben meg az új esztendőre tekintettel azt javaslom, nézzük  pozitívan a dolgokat, jelesül, hogy ebben a folyton folyvást változó és igen zaklatott világban legalább egy biztos pont akad: a magyar politikus. Ő nem változik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!