Hírek

2009.02.25. 08:20

Bokros, az adu ász

Mi tagadás, nem kevéssé meghökkentő, hogy a Magyar Demokrata Fórum éppen azt a Bokros Lajost kérte fel a párt EP-listájának a vezetésére, akinek a „csomagja” ellen annak idején nem győzött tiltakozni, és akinek a gazdaságpolitikai elképzelései köszönő viszonyban sem voltak az MDF által hirdetett elvekkel.

Stanga István

Ha az immár 55 esztendős Bokros Lajos időről időre nem kavarná fel a honi állóvizet valamely – az esetek döntő többségében nagy visszhangot kiváltó publikációjával –, akár azt is gondolhatnánk, hogy a Horn-kormány második pénzügyminisztere (aki kerek egy év után, 1996. március 1-jével lemondott a pozíciójáról) egyszer és mindenkorra eltűnt a magyar politika színpadáról. Amely fordulatnak persze, bizonyára rengetegen örülnének, lévén eleddig nem túlságosan sok olyan szereplő mozgott kis hazánk rendszerváltás utáni történelmében, akinek a személye és a tevékenysége sokkal jobban megosztotta volna az embereket, mint a „csomagjáról” elhíresült Bokros, akit a reformok állandó szószólójaként és rendíthetetlen híveként tartanak számon. És bár az általa „levezényelt” kiigazítások (mert hiszen az 1995. március 12-én bejelentett stabilizációs programot nem igazán nevezhetjük reformnak) óriási társadalmi ellenállással találkoztak, mára nyilvánvalóvá  vált – már persze, ha valaki nem pártpolitikai szemüvegen keresztül nézi a dolgokat, továbbá nem engedi szabadjára a zsigeri indulatait –, hogy a korrekciók révén az ország gazdasága növekedési pályára állt. Magam azonban korántsem csak ezt becsülöm Bokrosban, hanem azt is, hogy ő volt a legelső (és nagy valószínűséggel az utolsó) olyan, hivatalban lévő magyar politikus, aki a döntését követően ki mert állni az érintettek elé – emlékezzünk csak vissza a tandíj bevezetése miatt koporsóval tüntető  egyetemisták és főiskolások esetére –, hogy úgymond face to face védje meg az álláspontját. És hogy miért is hozakodtam éppen most elő ezekkel a már-már történelemnek nevezhető dolgokkal? Nos, azért, mert jó igen esély van arra, hogy Bokros Lajos ismételten felbukkan az itthoni politika első vonalában, feltéve persze, ha elfogadja Dávid Ibolyáék invitálását, és elvállalja a Magyar Demokrata Fórum Európai Parlamenti választási listájának „éllovasi” pozícióját.

Igen, mert az MDF – mintegy igazolva az előzetesen pletykának minősített híreket – Bokrost kéri fel a párt EP-listájának vezetésére, amely tény több szempontból is meghökkentőnek ítélhető. Így például amiatt, mert éppen az MDF volt az a párt, amely a Bokros-csomag megszületését követően  komoly tiltakozó akciót szervezett a „népnyúzó” pénzügyminiszter intézkedései ellen, no, meg természetesen azért is, mert a Dávid Ibolyáék által mindig is nagy előszeretettel propagált konzervatív gazdaságpolitika nem feltétlenül fedi a Bokros-féle elképzeléseket. És mivel nem valószínű, hogy a közgazdász változtatott a nézetein, így azt kell gondolnom, az MDF adta fel a korábbi elveit, ami az egyre inkább elmélyülő gazdasági válság közepette nemcsak hogy viszonylag könnyen kommunikálható, de akár még pragmatikus lépésnek is tekinthető..., már amennyiben elfogadjuk a politológusok azon vélekedését, hogy a méretes bajúszú közgazdász esetleges elcsábításával Dávid Ibolyáék feladták azt az ősréges tervüket, hogy a legnagyobb ellenzéki párttól vegyenek el annyi szavazót, amennyit csak lehetséges, s immár az erősen meggyengült SZDSZ szimpatizánsaira „vadásznak”. Mindez nem is olyan abszurd dolog, mint amilyennek elsőre látszik, hiszen ha valahol „húzó név” lehet Bokrosé, az pontosan az a kör, amelyből a szabad demokraták támogatói mindig is kikerültek..., jelesül azok a – zömmel a nagyvárosokban élő – értelmiségiek, akik pártolják a liberális gazdaságpolitikát. Ami meg az újabb „pálfordulással” kapcsolatos esetleges vádakat illeti..., nos, szerintem ez nem probléma, hiszen akkora és olyan karakteres tábora már meglehetősen régen nincs az MDF-nek, amely szóvá tenné a „váltást”. És bár mindez mostanság még nem több, mint puszta fikció, soha az életben nem gondoltam volna, hogy bármikor os elérkezik az az idő, amikor azt kell leírnom: a Bokros-csomag „gazdája” immár MDF-színekben politizál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!