Hírek

2009.02.18. 10:20

Diákok ezrei várják a felvételik eredményét

Február 20-ig kell eldönteniük az általános iskolás tanulóknak, hogy melyik középfokú intézménybe adják be jelentkezési lapjaikat, és hogyan rangsorolják jelentkezéseiket. A diákok április 20-án kapnak értesítést arról, hogy hova vették fel őket.

BAMA

A minisztérium közlése szerint a felvételnél az iskolák nagyobb része kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja majd a hozzájuk jelentkező tanulókat, azaz az intézmények kevesebb mint felében tartanak felvételi vizsgákat. Az általános iskolát befejező diákok mintegy hatvan százaléka vett részt a január 23. és február 5. között tartott egységes központi írásbeliken. A kilencedik évfolyamon 470 iskola tart felvételi vizsgát, közülük 302 helyi szóbeli felvételit. Általános tantervű intézménybe 58 104-en írtak felvételit.

Egy korábbi pályázat eredményeként tizenkilenc középiskola nyerte el a "tehetséggondozó középiskola" címet, közülük tizenöt intézményben tartottak vizsgát, a központi írásbelin mintegy kétezer diák vett részt. A nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a hat évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 60 iskola tartott központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezeken az írásbeliken 3 531, illetve 5 022 tanuló vett részt, korosztályuk mintegy 3,5, illetve 5 százaléka.

Az idén az egyes iskolák már nem szervezhetnek különböző tantárgyakból, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat, hanem kizárólag a központi, egységes, kompetenciaalapú magyar nyelvi és matematika írásbeli felvételiken való részvételt kérhették a hozzájuk jelentkező tanulóktól. Az írásbelit tartó iskolákban február 12-ig elvégezték a tanulók dolgozatainak javítását, s az eredményeket rögzítették az elektronikus rendszerben. A felvételi döntések április 20-án születnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!