Hírek

2009.02.07. 13:57

Egy kiállítóteremnyi Marilyn Monroe

Megnyílt a szegedi Reök-palotában az Andy Warhol-kiállítás.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az 1987-ben elhunyt Andy Warhol többek között világhírű Marilyn Monroe-sorozatával képviselteti magát a Reök-palotában.
[/caption]London, Milánó és New York után Szegeden, Reök-palotában megnyílt a világ egyik leghíresebb képzőművészének, Andy Warholnak a tárlata. Ilyen nagyszabású Warhol-gyűjtemény még nem szerepelt magyarországi kiállítóházban: „a pop hercege” több mint hetven alkotással mutatkozik be Szegeden.

Az 1987-ben elhunyt Andy Warhol, a pop-art egyik legjelesebb képviselője, a huszadik századi képzőművészet kultuszfigurája többek között világhírű Marilyn Monroe-sorozatával, Diana Ross- és Mao Ce Tung-portréval, Ladies and Gentlemen-szériájával, képviselteti magát a Reök-palotában.

Magyarországon utoljára a kilencvenes évek elején a Műcsarnokban volt nagyobb Andy Warhol-kiállítás, ezért a mostani tárlat anyaga keresztmetszetet ad Andy Warhol munkásságáról. A három osztrák gyűjtemény anyagából összeállított kiállítás műveinek döntő többsége szitanyomat. Andy Warhol volt az egyike azoknak, akik a hatvanas években a technikát felfedezték a művészet számára.

Az intézmény tulajdonába jutott egy felvétel, mely valószínűsíthetően Andy Warhol 1956-os, pár napos szegedi látogatása során készült. Warhol ebben az évben volt világkörüli úton, a filmen barátaival látható, amint Szeged nevezetességeit látogatják sorra. A tárlat május 8-ig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!