Hírek

2009.02.12. 14:11

Előzetes letartóztatásba helyezték Hunvald Györgyöt

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság csütörtökön Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét - tudta meg a távirati iroda Fazekas Gézától, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjétől.

mti

Az eljáró bíró úgy ítélte meg: megalapozott a gyanú, hogy Hunvald György hétrendbeli csalást követett el és további kétrendbeli csalást kísérelt meg - mondta a szóvivő. Mint hozzátette: a polgármestert azért helyezték előzetes  letartóztatásba, mert fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított a büntetőeljárást meghiúsítja, például okiratok eltűntetésével, tanúk és a nyomozóhatóság befolyásolásával. A nyomozási bíró dönt majd arról, hogy meghosszabbítják-e  Hunvald György harminc napos előzetes letartóztatását. A  polgármestert kedden vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség.

A hatóság szerint megalapozott a gyanú, hogy Hunvald György  tudott arról: több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon  becsültek fel és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a  külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják  megvenni. A polgármester - a gyanú szerint - mindezek tudatában  szándékosan segítséget nyújtott a VII. kerületi önkormányzat  gazdasági bizottsága elnökének, akivel összehangoltan - vele és az  ügyben érintett vállalkozókkal egyeztetve - egymást követően több  ingatlan értékesítésekor, 2003-ban és 2004-ben szándékos  bűncselekményeket követett el a az önkormányzat sérelmére - közölte  kedden az ügyészség.  A polgármester tagadja bűnösségét.

Az MSZP fővárosi elnöksége azt kéri Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, s amíg tisztázódik ügye,  függessze fel párttagságát - közölte az elnökség nevében Burány  Sándor, az MSZP fővárosi vezetője az MTI-vel. Az erzsébetvárosi ingatlanügyben eddig összesen 14 önkormányzati  lakóház értékesítésével kapcsolatban történtek gyanúsítások. A  nyomozás eddigi adatai szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnak  összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6  milliárd forint kár okozását kísérelték meg. A főügyészség keddi közlése szerint 2008. október 28. óta  összesen tizenkét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük  nyolc szabadlábon védekezik. A VII. kerületi önkormányzat gazdasági  és pénzügyi bizottságának elnökei, valamint az ügyben szereplő  értékbecslő jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!