Hírek

2009.02.15. 07:24

„Elvárom a bocsánatkérést”

Pállfy István visszatér a képernyőre, igaz, nem a Híradót, hanem a Panoráma című külpolitikai műsort vezeti majd. A botrányok azonban nem csitulnak: most épp a bíróságra készül, négymillió forintot követel Friderikusz Sándortól, amiért a showman szerinte megrágalmazta őt.

Mézes Gergely - Takács Zoltán

– Valóban Ön kért egy évvel ezelőtt fizetés nélküli szabadságot vagy elküldték „pihenni"?
– Én kértem ezt, mert más jellegű feladatok vártak rám.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Pállfy István: A cél, hogy való világról szóljanak a tudósítások, első kézből.
[/caption]

– Egy időben arról is cikkeztek, hogy a Pálffy 2,4 millió forintot kap, amikor elvileg fizetés nélküli szabadságon van.
– Erről minden józanul gondolkodó ember tudta, hogy kamu. Ezt a hírt egy bulvárlap írta meg, majd másnap kénytelen volt az igazságot is közzétenni. Ki keresett 2002-ben ennyit a szakmában Magyarországon? Senki. Ma pedig pláne nem. Az igazság az volt, hogy ennek a töredékéért dolgoztam egy külföldi tudósítói hálózat fejlesztésén.

– Egyesek meggyőződéssel állítják, hogy a politika félreállította, mert jegyzetében burkoltan a kormányt bírálta. Mit gondol erről?
– Akik ismernek engem – akár személyesen, akár a könyveimen keresztül – pontosan tudják, hogy a közélet ügyei foglalkoztatnak, de politikai témákban nem nyilvánítok véleményt! Ezt a kettőt élesen el kell választani egymástól, tudni kell határvonalat húzni a közélet és a politika között. Például a könyveimmel is éppen az a célom, hogy kapcsolatot hozzak létre emberek, kultúrák és értékek között. Ismerem a viszonyítási pontokat és szeretném, ha a partnereim az idegenben, szomszédságban vagy távoli vidékeken rajtam keresztül egymásra találnának. Szükség van arra, hogy tudassuk másokkal is, milyen értékeink, milyen kulturális hagyományaink vannak, és hogy azok miképp élnek az emberekben.

– Visszatértve az eredeti kérdésre, mit gondol arról a elvárásról, hogy aki híreket olvas, az ne fűzzön hozzá kommentárt?
– Nem is hallhattunk még olyat, hogy egy híradós kommentálta volna a Híradót. Egyébként érdekesség, hogy például Németországban Ulrich Wickert, a köztévé egyik emblematikus hírolvasója a könyveiben rendszeresen tárgyal közéleti kérdéseket. Olyan ügyekről ír, mint a korrupció, a bevándorlók helyzete, vagyis csupa olyan témáról, amely igazán érinti és érdekli a németeket. Mégsem néz rá senki ferde szemmel, mert elmondta a véleményét, netán vitát gerjesztett. A vita pedig egyáltalán nem negatív dolog, sőt.

– Ön például az egyik sokat vitatott interjújában azt állította, hogy a híradásokban szereplő hírek fele nem igaz. Fenntartja állítását ma is?
– Ez egy fatális és szerencsétlen félreértés volt. Nem azt mondtam, amit belemagyaráztak, és kisarkítottak belőle. Ez a rossz beidegződések eredménye. Pontosan erről szólt a 2007-es IPI konferencia egy része is Isztambulban. Évente két nemzetközi hírkonferencián is – hol panelvezetőként, hol vendégként – részt veszek, az ott szerzett ismereteimet, tapasztalataimat hazahozom és itthon segítem vele a saját és kollégáim munkáját. A cél, hogy való világról szóljanak a tudósítások, első kézből. Ahogy az MTV-nél ez például gyakorlat. Ehhez kell egy olyan tudósítói hálózat, amely közel van ahhoz a világhoz, amelyről híreket közöl.

– Éppen egy ilyen külföldi tudósítói hálózat kiépítésén dolgozott az utóbbi félévben, ám a tervekből nem lett semmi. Miért?
– Az MTV-nek már most kiválói tudósítói vannak két világvárosban is, Brüsszelben és New Yorkban. Ennek a fejlesztése lenne, ha az európai nagypolitikára, közéletre, kultúrára ható további helyszíneken, Párizsban, Berlinben, Londonban, Moszkvában is lenne állandó helyszíni tudósító. Ahhoz hogy a néző teljesebb képet kapjon, a helyszínen kell lenni.  És akkor még nem beszéltünk Ázsiáról. Nagy fájdalom, hogy el kellett halasztani a tudósítói hálózat kiépítését az ismert gazdasági körülmények miatt.

– Ön lett volna a londoni tudósító?
– Ezt én nagyon szerettem volna, nem titok. De nem is mondtam még le róla. Gyerekkoromban három évet éltem Londonban, mert apám a külszolgálaton dolgozott. Tudom, hogy még visszatérek oda. Ha jól alakulnak a pénzügyi lehetőségek, akkor akár már 2010-ben.

Névjegy:

1959. november 21-én született Debrecenben.

1985-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.

1985-88 között a Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalatnál mérnök.

1988-97 között a Magyar Rádió munkatársa, a Krónika rovatvezetője,

szerkesztőségvezető, a Rádió oktatási osztály vezetője. 1992-97 a Magyar Rádióban a

Magyarországról jövök, majd a TV2-ben a Tények, később az MTV-ben a Híradó

műsorvezetője.

2001-ben Pethő Sándor-díjat kapott.

– Úgy véli, hogy két év alatt lecseng a pénzügyi válság?
– Csak bízom benne, hogy javul a helyzet. Ehhez persze az is kell, hogy ne minden a válságról és az abból fakadó ijedtségről szóljon. Minél többen lépnek túl a mostani bénultságon, vagyis beruháznak és innovatív megoldásokat keresnek, annál hamarabb lesz vége ennek az alagútnak. A legmélyebb válságokból mindig azok jöttek ki jól, akik fejlesztettek, beruháztak. A válság kezelésében hatalmas felelőssége van a híradások szerkesztőinek, hiszen esténként négymillióan ülnek le megnézni a híradókat.

– Ha nem is a híradóban, de a Panorámában visszatér a képernyőre. Milyen változást jelent ez a külpolitikai magazinban?
– Alapjaiban nem változik, mert a jelenlegi struktúra nagyon jó. Ez azoknak a felkészült munkatársaknak köszönhető, akik eddig ott dolgoztak.

– Beperelte Friderikusz Sándort, aki több dologgal is megvádolta Önt. Például azt állítja a könyvében, hogy rendszeresen részegen vezette a TV2 Jó estét, Magyarország című műsorát. Beszéltek azóta egymással?
- Nem. Valóban bepereltem, mert Friderikusz Sándor olyasmit követett el, ami az én megítélésem szerint bűncselekmény. Nemcsak azzal rágalmazott meg, hogy ittasan vezettem a műsort, hanem azzal is, hogy az autómat a csatorna dolgozóinak fizetéséből vették. Ezért én büntetőjogi feljelentést tettem és négymillió forintos kártérítést kérek. Abban az esetben állok el ettől, ha március ötödikén, az első békéltető tárgyaláson megjelenik Friderikusz Sándor és bocsánatot kér, majd ezt legalább akkora nyilvánosság előtt közzéteszi, mint amekkora tömeg előtt megrágalmazott.

– Soha nem fordult elő, hogy ivott adás előtt?
– Soha! Ez teljes képtelenség!

– Azt sosem tagadta, hogy szereti a finom borokat, hiszen borkalauzt is írt. Lehet, hogy éppen innen eredt a pletyka az ittas műsorvezetésről?
– Nem innen eredt, de éppen azért kellemetlen, mert tönkreteszi ezt a munkámat. De egyetlen percig nem bántam meg, hogy belefogtam ebbe. A borászat éppen attól olyan különleges ágazat, hogy itt az egyik versenytárs nem akarja eltiporni a másikat. Odafigyelnek egymásra és azokra, akiknek készítik a bort.

– Melyik a kedvenc bora a tavalyi évből?
– Nem lehet egyet kiemelni, mert szerencsére nagyon sok finom bort termelnek Magyarországon. Én örülök annak, hogy egyre tisztább és könnyebb nedűket termelnek, mert a világ is ilyen, a „lightosabb” témák, borok ideje van. Nem a magas alkoholtartalom a lényeges, hanem a gyümölcsös ízvilág, és ebben egyre jobbak vagyunk.

– A családja hogyan fogadta, hogy visszatér abba a pörgésbe, amit a tévézés jelent?
– Nem leszek kevesebbet velük, sőt az utolsó időszakhoz képest még több idő is jut rájuk. Nagyon sokat dolgoztam, a televíziós háttérmunkák mellett ugyanis könyveket írtam. Igaz, az olasz és a francia útikönyv kiadása most ebben a piaci környezetben nem időszerű. Most egy belföldi turisztikai kiadványsorozatot tervezek, amelynek a szervezőmunkáján már túl vagyok. Hat könyvet szeretnék még az idén megjelentetni hat magyar városról.

– Többször nyilatkozta, hogy az utazásaira mindig egyedül megy. Miért?
– Ha a munkán van a fő hangsúly, akkor valóban egyedül megyek. Ám minden helyre egyszer magammal viszem a családomat is. Legutóbb Korzikán voltunk és felejthetetlen élményekkel jöttünk haza.

Mézes Gergely - Takács Zoltán Névjegy: 1959. november 21-én született Debrecenben.

1985-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.

1985-88 között a Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalatnál mérnök.

1988-97 között a Magyar Rádió munkatársa, a Krónika rovatvezetője,

szerkesztőségvezető, a Rádió oktatási osztály vezetője. 1992-97 a Magyar Rádióban a

Magyarországról jövök, majd a TV2-ben a Tények, később az MTV-ben a Híradó

műsorvezetője.

2001-ben Pethő Sándor-díjat kapott. Pállfy István: A cél, hogy való világról szóljanak a tudósítások, első kézből. Pállfy István visszatér a képernyőre pálfy -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!