Hírek

2009.02.19. 14:03

Fodor: a kormánynak nem nagy ívű reformokat kell meghirdetnie

A kormánynak nem nagy ívű, hosszú távú reformprogramokat kell meghirdetnie, mert egy év múlva választások lesznek - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtökön Budapesten.

mti

A miniszterelnök által hétfőn bejelentetett javaslatcsomag túl késői és túl kevés: azonnali cselekvésre, "tűzoltásra" van  szükség, mert az államcsőd elkerüléséhez határozott lépések kellenek - közölte a pártelnök a Liberális Gazdasági Konferencia szünetében  sajtótájékoztatón. Fodor Gábor kijelentette, hogy nem az adóemelés politikájával kell forrásokat teremteni, a kormánynak inkább a költségvetés  kiadási oldalához kell hozzányúlnia. Ez a nehezebb megoldás, de a konferencia résztvevői Csillag Istvántól Járai Zsigmondig egyetértettek ezzel - emelte ki, utalva arra, hogy ez előlegezi meg a szükséges szerkezeti változásokat, és tesz versenyképessé minket a  környező országokkal összevetve.

"A reformokkal nem flörtölni kell", hanem bátor és határozott  cselekvésre van szükség - tette hozzá. A pártelnök azt mondta: minden olyan lépést tudnak támogatni, amelyek jó irányba mutatnak, ilyen például a személyi jövedelemadó sávhatárának emelése, az adórendszeren belül a kedvezmények eltörlése, a szociális és a nyugdíjrendszerhez való hozzányúlás, a rászorultsági elvek bevezetése.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Kóka János a csütörtöki  Népszabadságban megjelent írásában arról ír, hogy hosszabb távon  hogyan kell gondolkozni. Hozzátette, a hosszú távú  reformprogramokról egyeztetni kell, de most rövid távon tűzoltásra  van szükség. A szabad demokraták elkötelezettek a párbeszéd mellett, hogy ki  tudjon alakulni konszenzus például az önkormányzati rendszer és a  parlament átalakításához vagy az euró bevezetésének dátumához -  jelezte.

Arra a felvetésre, hogy a liberálisok miért nem szavazzák meg a  parlament feloszlatását, azt mondta, egy ilyen lépés "ebben a  tűzoltásban olaj lenne a tűzre", mert egy előre hozott választás  olyan politikai bizonytalanságot teremtene, amelyben például  megjósolhatatlan lenne, hogy meddig gyengülne a forint az euróhoz képest. Fodor Gábor a társasági adó emelése kapcsán úgy fogalmazott,  hogy az adóemelésekre általában nemet mondanak, de ha a kormány a  másik oldalon gazdaságélénkítő lépéseket tesz, csökkenti a munkáltatók terheit, és versenyképessé teszi az országot, akkor az a  döntés a számukra elfogadható lehet. A lehetséges kiadáscsökkentések kapcsán azt mondta, az állami gazdasági kiadások rátája rendkívül magas. Az  állam működési kiadásai, illetve a szociális kiadások terén jelentős  tételeket lehet megtakarítani - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!