Hírek

2009.02.18. 17:41

Mindenáron megvédené a gyengülő forintot Gyurcsány

A pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével tárgyalt szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról, milyen eszközökkel lehetne a forint árfolyamának gyengülését megállítani.

N. M.

A tanácskozás után azt mondta: arra kérte az Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét és a minisztert, vizsgálják meg: léteznek-e olyan nem szokványos piaci módszerek, amelyekkel meg lehet védeni a forintot. Azt nem részletezte a kormányfő, hogy mit ért a nem szokványos módszereken.

Nem Gyurcsány volt az egyetlen, aki a hazája pénzének védelmében szólalt fel. A lengyel kormányfő azt nyilatkozta, hogy még az uniós pénzeket is hajlandó lenne a bankközi devizapiacon „átváltani” nemzeti devizájára, hogy ezzel enyhítse a zlotyra nehezedő nyomást. Emellett immár a jegybank is felsorakozott, azaz készen áll devizatartalékainak „bevetésére”. Hasonló szellemben beszélt az orosz jegybank illetékese is. Kérdés, hogy ezek a szóbeli ígéretek mennyire állíthatják meg a régióbeli devizák folyamatos gyengülését.

Mindenesetre a hazai fizetőeszköz szerdán is folytatta a hullámvasutazást. Délelőtt még a keddi 309,6-os euróval szembeni mélypont környékén járt az árfolyam, amely valószínűleg a kormányfő bejelentése miatt is kora délutánra a 301-es szintig erősödött.  Egy-két órára rá azonban ismét a 304-es szinten mozgott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!