Hírek

2009.02.27. 13:58

Pénzek, hazugságok

A számla nélkül felvett országgyűlési képviselői költségtérítések ügye csak afféle gyerekes csínytevés ahhoz a pofátlan – és hosszú-hosszú esztendők óta kitartóan folytatott – ügyeskedéshez képest, amelyet a magyarországi politikai pártok a kampánypénzekkel kapcsolatban produkálnak. Sőt, még hazudni is teljesen egyformákat hazudnak.

Stanga István

Azt, hogy a hazai politikai elit milyen meglepő egységet képes felmutatni, amikor a saját érdekeiről, no, meg az azt szolgáló kollektív hazudozásról van szó, már sok-sok alkalommal megtapasztalhattuk, így – többek között – a számla nélkül felvett, ám a felháborodás miatt utóbb farizeus módon megadóztatott költségtérítések kapcsán. Persze, az e téren megfigyelhető sumákolás csak afféle gyerekes csínytevés ahhoz a pofátlan – és hosszú-hosszú évek óta kitartóan folytatott – ügyeskedéshez képest, amelyet a honi politikai pártok az úgynevezett kampánypénzekkel összefüggésben produkálnak. A helyzetet mi sem szemlélteti jobban, mint a TSN Media Intelligence médiaügynökség azon felmérése, amely a 2006-os év legelső hónapjainak kampányköltéseit igyekezett feltérképezni (azaz a parlamenti választások időszakát), megvizsgálva, hogy az érintettek a jogszabályok által engedélyezett, közel 400 millió forint helyett vajon milyen értékben is hirdettek az újságokban, rádiókban és televíziókban. Nos, a január–áprilisi időszakban a Magyar Szocialista Párt  hirdetései (listaárakkal számolva) 2,2 milliárd forintot „kóstáltak”, a Fideszé 1,8 milliárdot, míg a liberálisok és a Magyar Demokrata Fórum 850, illetve 630 millió forint erre a célra. És ez még akkor is durva, ha tudjuk, hogy egy-egy komolyabb hirdetési csomag megrendelése esetén messze nem a listaárakat kell megfizetni (egyáltalán nem véletlen, hogy a pártok mindnyájan ezzel „védekeztek”), ugyanis 80 százalékos kedvezményekről aligha lehet szó..., ráadásul egy kampány során nem kizárólag hirdetésekre megy el pénz, hanem ezernyi más dologra, a szórólapoktól kezdve a különféle választási programokon át egészen a csipp-csupp, ám összességében számottevő tételt képező kiadásokig.

Megjegyzem, ha a (túl)költéseket magyarázó hazugságversenyben nekem kellene eredményt hirdetnem, bizony, igencsak nagy bajban lennék, mivel az egyes politikai erők „szerecsenmosdatási” szakemberei kísértetiesen hasonló „érveket” hoztak fel mintegy mentség gyanánt.., a Fidesz operatív igazgatója példának okáért arról beszélt, hogy pártja „mindig is a hatályos jogszabályoknak megfelelően folytatta kampányát, amelyet az Állami Számvevőszék megvizsgált és rendben is talált”, és szinte szó szerint ezt  nyilatkozta a szocialisták szóvvője is, mondván, „az MSZP minden évben, így 2006-ban is elszámolt a párt költségvetésével az Állami Számvevőszéknek”, de ettól függetlenül állnak bármilyen vizsgálat elé a kampánypénzekkel kapcsolatban. No, már most, hogy az imént idézett modatok hallatán nem szakad le a plafon, az csakis a véletlen műve lehet, ugyanis ebben az országban úgy tízmillió ember tudja, hogy ami itt „pártfinanszírozás” és „kampányköltés” címén folyik, az nem más, mint nettó simliskedés, szemrebbenés nélkül elkövetett sima csalás..., amely mindaddig bizonyára zavartalanul folyik tovább, amíg nem jön egy újabb Seres Mária (vagy bárki más), hogy erőnek erejével kényszerítse ki azt a változást, amelynek elindítására a politika önmagától láthatóan soha az életben nem szánja ra magát. Kérdezhetik persze, hogy miért éppen a kampánypénzek dolgát hozom föl, jóllehet ezernyi más botrányos ügyet említhetnénk. Nos, ez való igaz, ám itt mégis sokkal többről van szó, már amennyiben a pártfinanszírozással és a kampányköltésekkel kapcsolatban nem egyszerűen a törvények kijátszásáról, áthágásáról kell beszélnünk, mint inkább a virágzó és megfékezhetetlennek tűnő magyarországi korrupcióról, amelynek ezek a területek már jó ideje a melegágyai. És – ahogy látom – azok is maradnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!