Hírek

2009.02.18. 18:42

Reménytelenség vagy válságkezelés?

A Fidesz szerint mindenkinek rosszabb lesz a miniszterelnök által bejelentett válságintézkedések miatt. Az SZDSZ és az MDF még nem döntötte el, hogy megszavazza-e a csomagot.

Vég Márton

„Azzal számolok, hogy a javaslatok 85 százaléka úgy valósul majd meg, ahogyan az a parlamentben hétfőn elhangzott. Idén nem várható, hogy érzékelhető eredménye lesz az intézkedéseknek, a Pénzügyminisztérium szerint a változások másfél év múlva lesznek hatással a gazdaságra” – mondta szerdán az MR1-Kossuth Rádióban Gyurcsány Ferenc.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Orbán tizenegyedik évértékelője tovább csúszik.
[/caption]

A miniszterelnök szerint, ha a változtatások megvalósulnak, akkor a társasági adóban a legjobbak közé tartozik majd az ország a régióban, a tb-járulék kisebb lesz, mint Csehországban és Lengyelországban, a személyi jövedelemadó pedig arányos lesz a cseh és szlovák adókulccsal. Főként a két kisebb ellenzéki párttól vár támogatást a miniszterelnök a gazdaságélénkítő csomag parlamenti elfogadásához.

Az SZDSZ szerint javaslat ebben az állapotában nem támogatható, a liberálisok csak a részletek megismerése után döntik el, hogy miként szavaznak. Az MDF pedig előbb pontosan tudni szeretné, hogy adócsökkentésről vagy adóemelésról szól-e a csomag. „Egyelőre nem láttunk az írásos előterjesztést, és nem ismerjük a hatástanulmányokat sem” – mondta Herényi Károly frakcióvezető.

Egy biztos, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségre a tb-járulék általuk is szorgalmazott csökkentése ellenére továbbra sem számíthat a kormány, hiszen szerintük a csomag brutális megszorító intézkedéseket és adóemeléseket tartalmaz, ami miatt „Magyarországon mindenkinek, kivétel nélkül, rosszabb lesz”. Erről Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője beszélt szerdán, aki leszögezte: Magyarország véglegesen a kudarc útjára lépett. Valószínűleg erről szónokolt volna pénteken Orbán Viktor pártelnök, de szerdán kiderült, hogy inkább március 6-án lesz a tizenegyedik országértékelője a korábban bejelentett február 20-a helyett. A kéthetes csúszást a Fidesz elnökének nemzetközi tárgyalásaival indokolták. Ez már a második időpont-módosítás: először február 18-án tartották volna az országértékelőt.

„Jogos a kérdés, lesz-e ebben az évben olyan pillanat, amikor a Fidesz elnöke őszintén szembenéz az ország előtt álló kihívásokkal és a nagy nyilvánosság előtt, nem zárt körben beszámol javaslatairól” – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője. Az országértékelő helyszín viszont egyelőre nem változik: a budai Millenáris Parkba várják az érdeklődőket. Érdekesség, hogy Orbán programja az utolsó pillanatban változhatott meg, hiszen a körülbelül 800 kiemelten fontos vendégnek már kiküldték a meghívókat, amikor kiderült, hogy módosul az időpont.

„A Fidesz a reménytelenség és a lemondás pártja. Eddig sem volt sok remény, hogy végre előállnak reális, konkrét, felelős javaslatokkal, netán programmal, de most már végképp lemondhatunk erről” – írta Budai Bernadett. A kormányszóvivő szerint a Fidesz láthatóan nem érti a válságot, nem hajlandó belátni, hogy nem saját hatalmi céljaikat, hanem az ország érdekét kell képviselniük.

Sókat spórolhat az állam a 13. havi nyugdíj megszüntetésével

„Jövőre körülbelül ötmilliárd forint megtakarítást jelent az, hogy az újonnan nyugdíjba lépők már nem kapnak 13. havi nyugdíjat” – mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Szerinte ez az összeg minden további évben halmozódni fog, azonban már nem öt-, hanem mintegy tízmilliárd forinttal. „Így tehát egy viszonylag gyorsan felhalmozódó többletet jelent majd a nyugdíjrendszerben” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének jelenlegi kompenzációs rendszere 2010-ben is megmarad-e, Szűcs úgy válaszolt: a szándék megvan hozzá. A szociálpolitikai támogatás (szocpol) átalakításával kapcsolatban elmondta, hogy az igénybe vételéhez szükséges 30 százalékos önerő készpénzben értendő, amit előre le kell majd tenni, a forrása azonban bármi lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!