Hírek

2009.02.05. 09:39

Rövid távra 310 forintos eurót jósolnak

Az EU egészének érdeke a pénzügyi stabilitás támogatásának erősítése különösen Közép- és Kelet-Európában

BAMA

Az EU egészének érdeke a pénzügyi stabilitás támogatásának erősítése különösen Közép- és Kelet-Európában, és ennek egyik eszköze a térségbeli országok mielőbbi felvétele az euróövezet előtt kötelező ERM-II árfolyamrendszerbe - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdán kiadott elemzésében, amely szerint a forintgyengülés miatt átmeneti szünet várható a magyar jegybank kamatcsökkentési ciklusában.

Raffaella Tenconi, a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési és gazdaságelemző csoport londoni főközgazdásza Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében azt írta: a közép-európai uniós gazdaságokban jó eséllyel még nem ért véget a valutagyengülési periódus.

A cég azzal számol, hogy a legközelebbi jövőben az euró árfolyama  elérheti a 310 forintot, de Tenconi szerint utána a forint fokozatos visszaerősödése várható, a továbbra is magas jegybanki kamat, a megfontolt adóreformokhoz nyújtott, erősödő IMF-támogatás és a potenciális magyar ERM-II-tagság kilátásának a hatására.

A ház három hónapos távlatban 295, félévi távlatban 285, éves távlatban 270 forintos átlagos euróárfolyamot jósol az elemzéshez fűzött táblázatában. Jóllehet az MNB monetáris tanácsa a mostani forintgyengülés miatt valószínűleg kamatcsökkentési szünetet tart, a prognózis szerint éves távlatban 6 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 9,50 százalékról.

A Wood & Co. továbbra is azzal számol, hogy a magyar kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett. A cég vezető londoni szakértője lát lehetőséget arra, hogy Magyarország "legkésőbb 2010 végéig" az ERM-II tagja legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!