Hírek

2009.02.21. 16:29

Tizenkét áldozata van a garamszécsi tragédiának

Nemzeti gyásznapot rendeltek el Szlovákiában vasárnapra, miután Garamszécs mellett egy vonat elé hajtott egy kirándulókat szállító autóbusz.

Forrás Új Szó.com, smer.sk

Az átjárón, a síneken váltott sebességet az az autóbusz, amelybe vonat rohant szombaton reggel Garamszécs (Polomka) közelében. A Sme napilap internetes kiadása szerint a sofőrnek már nem volt ideje áthajtani, a két kocsiból álló vicinális nagy sebességgel rohant belé. A sme.sk információ szerint az átjárónál úthibák, kátyúk is voltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nemzeti gyásznapot rendeltek el Szlovákiában Forrás: AFP
[/caption]

A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni. A portál is 11 áldozatról tud, egy részüket még nem sikerült kiszedni a teljesen összeroncsolódott járműből. Huszonegy embert kórházba szállítottak. Az autóbuszban 36 személy volt. A vonatban ülők kisebb sérüléseket szenvedtek. A bánóci és környékbeli turisták kétnapos síútra érkeztek Polomkára. Egy részük nem a busszal, hanem személyautókkal utazott - szemük láttára történt a tragédia.

A régióban valamennyi kórházban készültség van. A helyszínre három helikoptert és kilenc mentőautót riasztottak, az első húsz perccel a történtek után ért oda.

A garamszécsi tragédia hat sérültjét besztercebányai kórházakba szállították. Öten a Roosevelt Egyetemi kórházban vannak, egy 17 éves, koponyatörést szenvedett lányt pedig az Egyetemi gyermekkórházban ápolnak. Ugyancsak műtét vár egy középkorú, combtörést szenvedett férfira. A kórház ügyeletes orvosa szerint az áldozatok nagyon súlyos sérüléseket szenvedtek. Kettőt az intenzív osztályon ápolnak.

A helyszínre érkezett Robert Fico kormányfő szombat 18 órára rendkívüli kormányülést hívott össze a garamszécsi tragédia miatt.  Az ülésen Robert Kaliňák belügyminiszter javaslatot tett a nemzeti gyász elrendelésére vasárnapra. A kormányfő a helyszínen arra kérte a sajtó képviselőit, vasárnap ne sugározzanak politikai vitaműsorokat.

A belügyminiszter megerősítette: 12 személy vesztette életét a ma reggel történt balesetben, melynek során motorvonat ütközött autóbusszal. Az áldozatok többsége 45-60 év közötti. Eddig kilenc áldozatot sikerült azonosítani. A busz 37 személyt szállított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!