Hírek

2009.02.23. 11:47

További gyűrűzik a kazah kémügy Ausztriában

További hullámokat vet a "kazahsztáni kémügy": sajtóértesülések szerint újabb személyekkel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy a közép-ázsiai ország javára kémkedtek Ausztriában.

BAMA

A múlt héten vált ismertté, hogy őrizetbe vettek két alsó-ausztriai rendőrségi alkalmazottat, mert azzal vádolják őket, hogy a rendőrség belső számítógépes rendszeréből adatokat szolgáltattak ki az asztanai kormány titkosszolgálatának. A Profil hírmagazin friss, hétfőn megjelent számában azt írta, hogy gyanúba került az osztrák hadsereg kémelhárító részlegének egy volt ügynöke is, aki nyugdíjba vonulása után "szerződött el", és tulajdonképpen ő volt az, aki a két rendőrt beszervezte, és információkat kért tőlük.

Az osztrák sajtó feltételezése szerint a kazah hírszerzés Nurszultan Nazarbajev elnök volt vejének tartózkodási helyét szeretné megtudni. Rahat Alijev hazája bécsi nagyköveteként szolgált, egészen addig, amíg odahaza kegyvesztetté nem vált. A dúsgazdag bankár fényes karrierjét nem kis részben annak köszönhette, hogy a közép-ázsiai országot 1989 óta vaskézzel irányító Nazarbajev legidősebb lányát, Darigát vette feleségül. 2007 tavaszán azonban tisztségéből felmentették, és nemzetközi elfogó parancsot adtak ki ellene azzal a gyanúval, hogy köze volt a kazah Nurbank pénzintézet két vezetőjének elrablásához.

Asztana kérte kiadatását Bécstől, az illetékes osztrák bíróság azonban elutasította a követelést arra hivatkozva, hogy a volt szovjetköztársaságban nem biztosítanák egy igazságos per feltételeit. Azóta egy kazah bíróság emberrablás vádjával 20 évi börtönbüntetésre ítélte távollétében Alijevet, nem sokkal később pedig egy katonai bíróság szabott ki rá 40 évi börtönt, mert "államcsínyt készített elő" az elnök ellen. Alijev azzal védekezik, hogy valójában politikai hajsza folyik ellene. A felmerült vádak miatt azonban az osztrák igazságszolgáltatás is nyomozást rendelt el ellene. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A Profil azt állítja, hogy a kazah ügybe két prominens szociáldemokrata politikus is belekeveredett. Tudomása szerint Karl Blecha volt belügyminiszter telefonját tavaly ősszel lehallgatta a szövetségi alkotmányvédő és terrorelhárító hivatal (BVT), mert Blecha állítólag információkat továbbított Kazahsztánnak. Anton Gaalt, a parlament védelmi bizottságának korábbi elnökét ugyancsak a "kazah szál" miatt kérdezte ki a rendőrség. Mindketten a leghatározottabban cáfolták a hetilap állítását. Sajtóközlések szerint január végén első fokon már elítéltek egy osztrák hivatalos személyt, mert a kazah titkosszolgálatnak kémkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!