Hírek

2009.02.22. 15:21

Ukrajnában már gond az ösztöndíjak kifizetése

Az év eleje óta Ukrajna-szerte gondok vannak a felsőoktatásban tanuló diákok ösztöndíjának kifizetésével, de Kárpátalján egyelőre csak a főiskolai szintű oktatási intézményeket érinti a pénzhiány.

BAMA

Az első és második akkreditációs fokozatú kárpátaljai állami felsőoktatási intézményekben már januárban sem tudtak minden ösztöndíjat kifizetni, mert az állam nem biztosította a szükséges forrást sem országos, sem megyei szinten. Az érintett tanintézetek vezetői úgy vélik, hogy hamarosan komoly problémák lesznek a fűtésszámlák kiegyenlítésével is, ha állami szinten nem vizsgálják felül az intézmények finanszírozását - írta a hétvégén az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az ukrán felsőoktatási intézmények túlnyomó többségében nem jutottak a pénzükhöz az 530 hrivnya (kb. 15 ezer Ft) minimális ösztöndíjra jogosult, négyes tanulmányi átlagjeggyel rendelkező diákok - nyilatkozta a kijevi Szegodnya című napilapnak Andrij Csornih, az Ukrán Ifjúsági Fórum helyettes titkára. Ennek oka szerinte az, hogy az oktatási minisztérium nem az előirányzott mértékben, hanem csak átlagosan 70 százalékban finanszírozta a felsőoktatási intézményeket. Több egyetem és főiskola úgy próbálja csökkenteni a kiadásait, hogy emeli az ösztöndíjra feljogosító tanulmányi átlag küszöbértékét. Ezt egyes felsőoktatási intézményekben már 4,7-es átlagra növelték, de vannak egyetemek, amelyek egyetlen hármas vizsgajegy esetén megvonják diákjaik ösztöndíját. Az oktatási minisztérium ugyanakkor a felsőoktatási intézményekre mutogat, Ivan Vakarcsuk tárcavezető a hétvégén kijelentette, hogy minisztériuma maradéktalanul kiutalta a februári ösztöndíjakra és bérekre a pénzt. Egyúttal megfenyegette az intézmények vezetőit, hogy következményei lesznek, ha visszatartják a diákok ösztöndíját és a tanárok fizetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!