Hírek

2009.02.11. 15:40

Zuschlag elismerte a fiktív ügyleteket

Én a börtönben is jóban vagyok mindenkivel – mondta szerdán a bíróságon Zuschlag János. A kecskeméti tárgyalóteremben nem kis derültséget keltett a mondat. A politikus megerősítette a vádiratot.

Miklós László

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Zuschlag János több pontban is megerősítette a vádiratot - FOTÓ: BAON.HU
[/caption]Zuschlag János több pontban is megerősítette a vádiratot, és beismerte a terhére bűncselekmény elkövetését. Mint ismeretes a volt szocialista képviselőt az a vád terheli, hogy mintegy 75 millió forint közpénzt szerzett jogtalanul, ifjúsági szervezetek fiktív pályázataival. Zuschlag elismerte: tisztában volt azzal, hogy fiktív számlák kerültek be az elszámolásokba, azt viszont tagadta, hogy a „kamu” bizonylatok elkészítésére ő adott volna utasítást. Hozzátette: ezek a számlák valós programok utólagos elszámolására szolgáltak. Elismerte, hogy az ő ötlete volt személyi titkára, Lados István erdélyi bújtatása. Ezt azonban védekezési taktikaként fogja fel még ma is. Valamint nem tagadta azt sem, hogy fiktív egyesületek nevében szereztek pályázati pénzeket.

Csak papíron létezett, ezért valójában nem működött, tényleges tevékenységet nem folytatott az Atlasz, a Vörösfenyő, a XXI. Századi Kulturális és az Y-Generáció Egyesület. Zuschlag azzal magyarázta ezek létrehozását és pályáztatását, hogy a FIB programok (a Fiatal Baloldal a Magyar Szocialista Párt ifjúsági szervezete volt) segítették elő, FIB-es rendezvények gazdasági hátterét szolgálták. Kizárólag csak finanszírozás szerzésére használták fel a nem létező egyesületeket. Emiatt egyébként a szocialista politikus – mint szerdán kijelentette – a maga részéről nem is mondaná fiktívnek, egyik „társulatot” sem.

Egyetlen politikusnak sem okozott álmatlan éjszakát szerdai vallomásával Zuschlag. Ezt egyébként már az elején leszögezte, amikor biztosította dr. Fodor Endre bírót arról, hogy „bizonyos szint” fölé nem megy a mondandójával és korábbi párttársaira sem tett terhelő kijelentéseket. Emiatt a közönség körében meglehetősen unalmasnak vélt vallomás egyetlen kiugró pontja az lett, amikor Zuschlag arról beszélt, hogy emberi kapcsolatai mindig kiválóak voltak.
 
A tárgyalás elején egyébként dr. Fodor Endre bíró elutasította azt a korábbi ügyvédi indítványt, hogy hallgassák meg tanúként a büntetőperben Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort, Deutsch Tamást, Jánosi Györgyöt, Göncz Kingát, és Demszky Gábort. A kecskeméti ügyvéd, dr. Sándor László – mint decemberben hírt adtunk róla – azzal indokolta a politikusok kihallgatását, hogy véleménye szerint a vádbeli időszakban a pártfinanszírozás és a pályáztatás kódoltan magában hordozta a korrupció lehetőségét.

A bíró egyelőre szükségtelennek vélte a politikusok meghallgatását. Dr. Fodor Endre egy egyszerű példával illusztrálta ezt. Ha ugyanis például egy konkrét bankrablásnál a tárgyaláson vizsgálják a pénzintézet biztonsági intézkedéseit, védelmi rendszerét, akkor azért nincs szükség még arra, hogy általában a magyar bankok védelmi helyzetét is elemezze a bíróság. Fodor bíró mindemellett hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy esetleg később más tanuk vallomása miatt a korábbi sportminiszterek – Gyurcsány, Deutsch, Jánosi, valamint Göncz – kihallgatására is szükség lehet. Ezt azonban egyelőre még nem látja.
Zuschlag János a következő tárgyalási napon, kedden folytatja majd a vallomását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!