Hírek

2009.04.27. 10:15

Apokalipszis? Európába is megérkezhetett a halálos új vírus

Száz fölé emelkedett a sertésinfluenza halottainak száma Mexikóban, legalább 30 megbetegedést jelentettek az Egyesült Államokból és Kanadából és gyanús esetek fordultak elő Európában is.

VGO

A szigorú intézkedések ellenére sem sikerült feltartóztatni a sertésinfluenza terjedését az amerikai kontinensen. Az Egyesült Államokban egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el, Mexikó leginkább érintett részein az utcák és a közterek kiürültek. Az ország egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a halottak száma 103-ra emelkedett, de sok halottnál egyelőre még nem tudják pontosan milyen kórokozó végzett velük: eddig 20 ember esetében mutatták ki a A/H1N1 vírus jelenlétét - tudósít a Spiegel Online.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki és hivatalosan is pandémia (világjárvány) kategóriájúnak sorolta be a vírust. Ez a kategória a 90-es évek hongkongi SARS fertőzések óta közismert, előtte a 70-es évek influenza-járványát és az óvatos becslések szerint is legalább 90 millió áldozatot követelő spanyolnáthát sorolták ide.

A WHO fokozott éberségre intette a világ országait. Több ország már figyelmeztette állampolgárait: ne utazzanak Mexikóba. Lengyelország, Olaszország, Oroszország és Venezuela után vasárnap este a magyar Külügyminisztérium is riasztást adott ki a Mexikóba indulóknak.

Lehetséges, hogy a járvány terjedése már nem megállítható: az USA 5 tagállamából, Kanadából, Brazíliából, Új-Zélandról is jeleztek megbetegedéseket. Európában Franciaországban és Spanyolországból jelentettek gyanús eseteket.

Ugyanakkor lehetséges, hogy a jávány terjedése már nem feltartóztatható:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!