Hírek

2009.04.15. 14:31

Fidesz: Oszkó minisztersége összeférhetetlenségi problémát vet fel

A Fidesz és a KDNP nem támogatja Oszkó Péter pénzügyminiszteri kinevezését, mert a két párt szerint a jelöltnek sem államigazgatási, sem válságkezelési gyakorlata nincs - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a jelölt keddi bizottsági meghallgatása után. A költségvetési bizottság ezt megelőzően 16 igen szavazattal támogatta Oszkó Péter kinevezését, 13 nem ellenében.

MTI

Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke a kétórás meghallgatás után újságíróknak azt mondta, hogy további megerősítést kapott a Fidesz álláspontja, miszerint az új kormány üzleti vállalkozásként tekint Magyarországra, egy olyan üzleti vállalkozásként, amelyben nem érdekes, hogy az embereknek mi a véleménye, a lényeg az, hogy a cégvezető milyen döntéseket hoz. Ezt mi nem tartjuk elfogadhatónak, részben ezért nem támogattuk a jelöltet - tette hozzá a fideszes politikus.

Mint mondta, emellett aggályosnak tartják, hogy Oszkó Péternek semmiféle államigazgatási tapasztalata nincs, az üzleti életből jött, így nem tud egy olyan méretű apparátust iránytani, mint a Pénzügyminisztérium. Varga Mihály szerint a jelöltnek vélhetően a válságkezelésben sincs tapasztalata, hiszen az erre vonatkozó fideszes kérdésekre semmiféle határozott választ nem adott. Nehéz úgy zöld utat adni egy jelöltnek, hogy nem tudjuk, milyen programhoz kéri a felhatalmazást - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a Fidesznek van válságkezelő tapasztalata, hiszen olyan körülmények között vették át a kormányzást 1998-ban, amikor Oroszország fizetésképtelenné vált, Dél-Kelet-Ázsiából egy pénzügyi válság söpört át az országon, a tőzsde pedig közel olyan mértékben esett vissza, mint most.

Közölte: összeférhetetlenségi problémát vet fel, hogy Oszkó Péter jelenlegi munkahelye (a Deloitte) a Postabank-ügyben 30 milliárd forintos perben áll a magyar állammal.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy továbbra is fenntartják véleményüket, hogy a keddi bizalmatlansági szavazás után egy gyenge és átmeneti kormány jön létre, amely a válságkezelésre nyilvánvalóan képtelen lesz, és folytatja azt kínlódást, sodródást, ami az elmúlt hónapokban és években történt Magyarországon. Megjegyezte, hogy ebből a szempontból szinte mellékes is, hogy kik ennek a kormánynak a szereplői, hiszen az új kabinet nem új választás révén jött létre, hanem az MSZP és az SZDSZ háttérmegállapodása alapján. Ha Bajnai Gordon miniszterelnök akar lenni, induljon el egy választáson és nyerje meg - tette hozzá.

Varga Mihály szerint Bajnai Gordon személyében is alkalmatlan a válságkezelésre, hiszen megbukott, mint gazdasági miniszter, így jogos a kérdés, hogy miért lenne alkalmas miniszterelnöknek. A Fidesz szerint az új választás a megoldás, amely cselekvőképes és legitim kormánynak ad felhatalmazást - hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!