Hírek

2009.05.11. 05:27

Az „offshore”, mint szitokszó

Noha ez idő szerint az „offshore” kifejezés valóságos szitokszóvá vált kis hazánkban, nagyon vicces ez ügyben éppen azokat az embereket mennydörögni hallani, akiket csak népszavazással lehet arra kényszeríteni, hogy ne a törvényes, ám erkölcsösnek aligha mondható kiskapukon közlekedjenek.

Stanga István

Amióta a legnagyobb ellenzéki pártban felfedezték, hogy az újonnan felállt Bajnai-kormány több tagjai is kapcsolódott olyan cégekhez, amelyeket az hazainál összehasonlíthatatlanul kedvezőbb adózás okán valamely külhoni adóparadicsomban jegyeztek be, az „offshore” kifejezés Magyarországon nem egyszerűen afféle szitokszóvá vált, de már-már az ügyeskedés, az adócsalás, sőt – tovább megyek –, a hazafiatlanság szinonímája lett. Ezért aztán magam egy pillanatig sem csodálkozom azon, hogy a pártok közötti áldatlan háborúskodás immár ezen a „fronton” is kitört, amiként azon se, hogy ez az adok-kapok a megszokottnál is jóval nagyobb vehemenciával folyik, és nélkülöz mindenfajta eleganciát. A Fidesz adu ászai között található maga a miniszterelnök Bajnai Gordon, nem különben pedig a pénzügyminiszter, Oszkó Péter, már amennyiben az előbbiről azt derítették ki, hogy éveken keresztül volt egy offshore cég kézbesítési megbízottja, az utóbbiról pedig azt, hogy az általa vezetett vállalkozás tulajdonosát úgyszintén Cipruson jegyezték be. A szocialisták ezzel szemben a Fidesz-közeli médiumoknál néztek szét, mondván, „a Fidesz és a hozzá hű, de a tényeket mostohán kezelő médiumok (...) átkozzák az offshore cégeket”, miközben példának okáért Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonosa három évig képviselt egy, az USA-ban bejegyzett offshore céget, s ugyanebben a körben lehet megemlíteni a Hír Tv-t birtokló Töröcskei Istvánt, vagy a Heti Választ Kft. „gazdáját”, Lantos Csabát, aki az elmúlt két évben négy alkalommal volt a tulaja offshore vállalkozásnak. És bár a példákat mindkét oldalról hosszan lehetne még sorolni, nem teszem, mert ez az egész offshore-sztori amúgy is hemzseg a dolgok összemosásától és az álságos megnyilvánulásoktól.

A Fidesz csúsztatása abban áll, hogy bár pontosan tudják, Bajnai és Oszkó nem kormányfőként és tárcavezetőként keresték a legkedvezőbb adózási lehetőségeket, hanem üzletemberekként (akárcsak az MSZP által említett újság-, illetve tévétulajdonosok), mégis úgy tesznek, mintha itt politikusok immorális magatartásáról lenne szó, míg a szocialista párt manipulációja ennek éppen a fordítottja, lévén úgy kérnek számon különféle embereken „offshore megoldásokat”, mintha az érintettek nem egyszerű vállalkozók, hanem politikusok lennének. A legálságosabbnak azonban mégis azoknak a választóknak a viselkedését tartom (legyenek akár MSZP-, akár Fidesz-szimpatizánsok), akik az „offshore-vádakat” hallva nyomban fölhördülnek, és az őszinte felháborodástól szinte lélegzethez sem jutna jelentik ki, hogy ez aztán disznóság..., elfeledve, hogy esetleg maguk sem a mintaadózók nem túl széles táborába tartoznak. Ne értsenek félre, természetesen messze nem mindegy, hogy valaki néhány tízezer avagy sok százmillió forinttól „fosztja-e meg” az államot, ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy offshore céget alapítani egyáltalán nem törvénybe ütköző cselekedet, míg – teszem azt – számlát nem kérni vagy nem adni, soha meg nem tett kilométereket az útnyilvántartásban elszámolni, ugye..., és akkor még csak érintőlegesen foglalkoztam azzal az idehaza igen népszerű „tömegsporttal”, amelynek „adóelkerülés” a neve. Megjegyzem, nagyon vicces azokat az embereket offshore-ügyben mennydörögni hallani, akiket csak népszavazással lehet arra kényszeríteni (lásd a mindenfajta papír nélkül felvett költségtérítések dolgát), hogy ne a törvényes, ám erkölcsösnek a legnagyobb jóindulattal sem mondható kiskapukon keresztül közlekedjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!