Hírek

2009.05.19. 16:39

Nyolcszor több erő - Itt a lélegző elem

A laptopokban és mobiltelefonokban használt lítium ion akkumulátorok lassan elérik kapacitásaik határát, holott mindig van igény még hatékonyabb energiaforrásokra. Két brit egyetem kutatói ezért kifejlesztették a lélegző lítium ion akkumulátort.

NewScientist - VG Online

Peter Bruce, a St. Andrews Egyetem kutatója szerint a hagyományos lítium ion akkumulátorokkal az a gond, hogy a pozitív pólusukon nem elég nagy a lítium sűrűsége. Ő és csapata ezért a már ismert cink-levegő akkumulátorok mintájára kifejlesztette a lélegző lítium elemet – írja a NewScientist nyomán a VG Online.

Ebben a pozitív pólust nem nehézkes és sűrű lítium kobalt oxid alkotja, hanem könnyű, lyukacsos szerkezetű szén, a lítium ionok pedig elektrolit folyadékban úsznak. Amikor az akkumulátor feszültséget ad le, a környezeti oxigén egy membránon keresztül reakcióba lép az ionokkal, amelyek lassan szilárd lítium oxiddá alakulva megtöltik a szén réseit. Amikor az elemet újratöltik, a lítium oxid ismét ionokká alakul, az oxigén pedig felszabadul.

A csapat által kifejlesztett prototípus grammonként 4 ezer milliamperórás teljesítménnyel rendelkezik, ez nyolcszorosa egy mobiltelefon akkumulátoráénak. A lap által megkérdezett független szakértő szerint az új típusú akkumulátor a hagyományos típusok teljesítményének nyolc-tízszeresét képes leadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!